Skip to main content

Ψηφίστηκε και επί των άρθρων το ν/σ για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Με την ψήφιση κατά πλειοψηφία και των 91 άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ολοκληρώθηκε η συζήτησή του στο Τρίτο Θερινό Τμήμα της Βουλής.
Με την ψήφιση κατά πλειοψηφία και των 91 άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ολοκληρώθηκε η συζήτησή του στο Τρίτο Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε λόγο για την ολοκλήρωση μιας πολλαπλής παρέμβασης, με την οποία ρυθμίζονται πάρα πολλά θέματα, όπως υπηρεσιακή κατάσταση και εξέλιξη, δομή διοίκησης, δομή δυνάμεων, Στρατολογία, αντιρρησίες συνείδησης, Ειδικοί Έφεδροι Οπλίτες, τα ακίνητα, το πτητικό επίδομα, οι Ανώτατες Σχολές και ανακοίνωσε ότι όλα εκείνα για τα οποία δεν κατέστη δυνατόν να αντιμετωπιστούν στην παρούσα φάση θα υπάρξει επεξεργασία.

Κάλεσε ταυτόχρονα τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης - καθώς η ΝΔ το έχει, ήδη, κάνει- στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για πλήρη και διεξοδική ενημέρωση, καθώς και τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας.

Ο κ. Βενιζέλος απαντώντας στις επισημάνεις των εκπροσώπων των κομμάτων:

- Για τις στρατιωτικές σχολές είπε αναφορικά με την ανάγκη να υπάρχει ειδική δέσμη εισαγωγής ότι το θέμα επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας, με συνεργασία των δύο υπουργών. «Δεν μπορεί να μπαίνει κάποιος τυχαία στις στρατιωτικές σχολές. Πάντα με το σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων,πάντα με αντικειμενικό και αξιοκρατικό τρόπο, αλλά με μία επιλογή που συνδέεται με την προσωπικότητα και την προοπτική», τόνισε. Ακόμη ανέφερε ότι δεν αποστρατικοποιούνται οι Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές και διευκρίνισε ότι οι καθηγητές τους κατά το ακαδημαϊκό τους μέρος αποκτούν εγγυήσεις αντίστοιχες με αυτές των μελών ΔΕΠ των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Επίση πρόσθεσε πως το κυριότερο είναι ότι προσδίδεται δυνατότητα ανάπτυξης μεταπτυχιακών προγραμμάτων, όχι μόνο στις τρεις σχολές (Ευελπίδων, Δοκίμων και Ικάρων) αλλά και στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου και στην Σχολή Εθνικής Άμυνας.

- Επί του θέματος των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε ότι πρέπει να υπάρξει απόλυτη κατάργηση και τόνισε ότι «κλείνει οριστικά το κεφάλαιο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων με την μεταβατική ρύθμιση, για να επωφεληθούμε χάρη των Ενόπλων Δυνάμεων», προσθέτοντας πως στο νέο νομοθέτημα δεν θα υπάρχει ο θεσμός αυτός, όπως δεν υπάρχει και στη νέα σύμβαση του Σκαραμαγκά.

- Σχετικά με τα ακίνητα, ο κ. Βενιζέλος είπε πως δημιουργείται η νομική βάση ώστε να παραχωρηθούν κατά χρήσιν ακίνητα εκεί που είναι ώριμα τα πράγματα. «Και είναι ώριμα σε πολλές συνθήκες. Λύνουμε προβλήματα για δικαστικά μέγαρα, για νοσοκομεία, για πάρκα κ.α.», είπε.

- Για τους αντιρρησίες συνείδησης σημείωσε ότι είναι σε πλήρη συνεννόηση με τον Συνήγορο του Πολίτη και τη Διεθνή Αμνηστία.

- Για τα θέματα των εξοπλισμών ανέφερε ότι εκκαθαρίζονται όλες οι εκκρεμότητες και μέσα σε δύο μήνες θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος αυτός.

Στο νομοσχέδιο ψηφίστηκε (συναινετικά) και η τροπολογία για το πτητικό επίδομα.

Ακόμη στο νομοσχέδιο ενσωματώνεται και η τροπολογία με την οποία απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες, από την 1/1/2010 και κατά ποσοστό 65% τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας (πτητικό, καταδυτικό, ναρκαλιείας, αλεξιπτωτιστών, δυτών κλπ) καθώς και η ειδική αποζημίωση των ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και πληρωμάτων ασθενοφόρων ΕΚΑΒ, που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία με αεροπορικά μέσα για παροχή Πρώτων Βοηθειών σε άτομα που ασθενούν.

Ο κ. Βενιζέλος (από την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην Επιτροπή) δεν απέκλεισε την αύξηση από την 1/1/2011 του πτητικού επιδόματος, ώστε να μηδενιστεί η επίπτωση από την φορολογία.