Skip to main content

Ψηφίστηκε η διάταξη για τους έξι δημοτικούς συμβούλους Θεσσαλονίκης

Και με νόμο πλέον δε φέρουν ευθύνη τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής για το θέμα των 560 συμβασιούχων του δήμου Θεσσαλονίκης.

 

Υπερψηφίστηκε χτες από τη Βουλή η τροπολογία με την οποία ουσιαστικά απαλλάσσονται από τις όποιες κατηγορίες οι έξι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Θεσσαλονίκης, που είχαν παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης.

Στο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση, η σχετική τροπολογία, που είχαν καταθέσει 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε και έτσι η παραπομπή στο Πειθαρχικό θα έχει μόνον τυπική διαδικασία, αφού πλέον οι έξι σύμβουλοι «προστατεύονται» κι από το νόμο.

Με την ψήφιση άλλων τριών τροπολογιών που έμειναν σε εκκρεμότητα (η συνεδρίαση της Βουλής ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα σήμερα) μετά τις 16.00’ το απόγευμα, το νομοσχέδιο θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής και θα εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ.

Η εξέταση της υπόθεσης από το Πειθαρχικό για τους κ.κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα, Γιώργο Αρβανίτη, Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, Αναστάσιο Τελίδη, Μαρία Ακριτίδου – Γιαννουλοπούλου και Στεφανία Τανιμανίδου, έχει οριστεί για τις 15 Μαΐου 2015.

Η εισαγωγή ειδικής διάταξης στο σχέδιο νόμου «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης – Καταπολέμηση της Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις», με την οποία προβλέπεται η παύση ποινικών και πειθαρχικών διώξεων εναντίον αιρετών των ΟΤΑ, σε περίπτωση μη άσκησης ένδικων μέσων, έγινε με πρωτοβουλία των 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το ζήτημα της δίωξης των έξι μελών της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης δεν είναι μοναδικό, αλλά έχει πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις αιρετών.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο ζήτημα έχει προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών από σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης και τους εργαζόμενους, οι οποίοι τόνιζαν ότι οι έξι δημοτικοί σύμβουλοι είναι εξιλαστήρια θύματα, καθώς τη μη άσκηση έφεσης υποστήριξε με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο.

«Αίρεται το αξιόποινο των πράξεων, που έλαβαν χώρα μέχρι την δημοσίευση του παρόντος νόμου και παύουν οριστικά οι ποινικές, πειθαρχικές διώξεις και παύει κάθε διαδικασία καταλογισμού  σε βάρος  αιρετών εκπροσώπων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και υπαλλήλων των Ο.Τ.Α. και των υπαλλήλων  των  Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου, επί υποθέσεων σχετικών: α. με μη άσκηση ενδίκων μέσων επί υποθέσεων εργατικών διαφορών του προσωπικού των Ο.Τ.Α. και του προσωπικού δημοτικών νομικών προσώπων (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ) και β. με την παράταση ισχύος συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και συμβάσεων μίσθωσης έργου του εν λόγω προσωπικού», αναφέρει η σχετική διάταξη.