Skip to main content

Ψήφισμα του δήμου κατά του «Καλλικράτη»

Αντίθετος στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση Διοικητική Μεταρρύθμιση «Καλλικράτης» είναι ο δήμος Θεσσαλονίκης με ψήφισμα που ενέκρινε χθες κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.
Αντίθετος στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση Διοικητική Μεταρρύθμιση «Καλλικράτης» είναι ο δήμος Θεσσαλονίκης με ψήφισμα που ενέκρινε χθες κατά πλειοψηφία το  Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, το Δ. Σ καλεί σε διάλογο την κυβέρνηση σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών και προτείνει τη θεσμοθέτηση Μητροπολιτικής Διακυβέρνησης στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης με τη δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου.

Για να μπορέσουν να μεταφερθούν κρατικές αρμοδιότητες στο παραπάνωόργανο, αυτό θα πρέπει να έχει νομική υπόσταση όπως ακριβώς και οι«Ανεξάρτητες Αρχές».

Σύμφωνα με το δήμο Θεσσαλονίκης, οι  πόροι του νέου αυτού θεσμικού οργάνου θα είναι σε πρώτη  φάση το5% του φόρου που καταβάλλουν ήδη οι δημότες των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Το κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:

«Είναι απαραίτητο να υπάρξει διοικητική μεταρρύθμιση στην πατρίδα μας, αλλά μετά από ουσιαστικό διάλογο χωρίς χρονική πίεση.

Χρειάζεται χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών για ουσιαστικό διάλογο όσον αφορά τις χωροθετήσεις των νέων δήμων, τις αρμοδιότητες, την κοστολόγηση αυτών των αρμοδιοτήτων κ.λπ.

Στόχος μας η δημιουργία μιας ισχυρής αυτοδιοίκησης, στόχος μας η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων της κεντρικής εξουσίας στην Περιφέρεια.

Προϋπόθεση για σοβαρό διάλογο  είναι:

1. Η παρουσίαση από πλευράς κυβέρνησης της χωροθέτησης των νέων δήμων

2. Η παρουσίαση από πλευράς κυβέρνησης των νέων πόρων που θα στηρίξουν την μεταρρύθμιση

3. Η τακτοποίηση των σημερινών οικονομικών εκκρεμοτήτων προς την Τ.Α.

4. Η παρουσίαση των αρμοδιοτήτων που θέλει η κυβέρνηση να μεταφέρει στην Αυτοδιοίκηση

5. Η ακριβής κοστολόγηση των παραπάνω αρμοδιοτήτων για την εν συνεχεία μεταφορά αντιστοίχων πόρων στην Αυτοδιοίκηση όπως το  Σύνταγμα ορίζει

6. Η πρόβλεψη εθελοντικών συνενώσεων εντός χρονικού διαστήματος 6 μηνών

7. Η πρόβλεψη σε συγκεκριμένες περιπτώσεις τοπικών δημοψηφισμάτων

8. Η αντιμετώπιση του θέματος των ιστορικών κοινοτήτων και των «μαρτυρικών δήμων»

9. Η μη αλλαγή του εκλογικού σώματος και του εκλογικού συστήματος λίγους μήνες πριν την εκλογική αναμέτρηση. Οποιαδήποτε μεταβολή αποφασίσει η κυβέρνηση να εφαρμοσθεί από τη μεθεπόμενη τουλάχιστον εκλογική αναμέτρηση

10. Η μη χρησιμοποίηση του ονόματος της «Ελλάδος» για οποιοδήποτε επενδυτικό πρόγραμμα της Τ.Α.

Στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, το οποίο αποτελείται από τους 17 μη Καποδιστριακούς δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, δεν πρέπει να υπάρξει καμία συνένωση δήμων, δεδομένου ότι οι υπάρχοντες είναι ήδη ισχυροί δήμοι.

Προτείνεται η θεσμοθέτηση Μητροπολιτικής Διακυβέρνησης στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης με τη δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου, το οποίο θα αποτελείται από τους εκπροσώπους όλων των δήμων του Π.Σ.Θ., από τους εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων (Επιμελητήρια, Σύνδεσμοι) και των Α.Ε.Ι. και μεταφορά σημαντικών δραστηριοτήτων με στόχο την ταχύτατη και ισόρροπη ανάπτυξη όλου του Π.Σ.Θ.

Για να μπορέσουν να μεταφερθούν κρατικές αρμοδιότητες στο παραπάνω όργανο, αυτό θα πρέπει να έχει νομική υπόσταση όπως ακριβώς και οι «Ανεξάρτητες Αρχές».

Οι πόροι του νέου αυτού θεσμικού οργάνου θα είναι σε πρώτη  φάση το 5% του φόρου που καταβάλλουν ήδη οι δημότες των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Απαραίτητη  τέλος είναι η ύπαρξη στους μεγάλους δήμους και βεβαίως στον δήμο Θεσσαλονίκης δημοτικών διαμερισμάτων, ενός θεσμού που απέδωσε τα μέγιστα από  τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του».