Skip to main content

Δήμος:Ψήφισμα για τη βεβήλωση μνημείων–Κόντρα για τα «ακραία στοιχεία»

Τα αίματα άναψαν όταν δημοτικοί σύμβουλοι των «Εντάξει» ζήτησαν να αναφερθεί στο ψήφισμα ότι και οι τρεις επιθέσεις έγιναν από «ακραία στοιχεία»

Εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης για τις επιθέσεις στα δύο μνημεία, τα οποία βεβηλώθηκαν και για τον εμπρησμό στο νεοκλασικό κτήριο της Λεωφ. Στρατού στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης προχώρησε στην έκδοση ψηφίσματος καταδίκης.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου βεβηλώθηκε το Μνημείο Ολοκαυτώματος όπου στη βάση άγνωστοι έγραψαν Χρυσή Αυγή, ο Λευκός Πύργος πάνω στον οποίο αναγράφηκαν από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου συνθήματα κατά του συλλαλητηρίου ενώ πυρπολήθηκε και το κτήριο στη Λεωφ. Στρατού, στο οποίο στεγαζόταν η κατάληψη Libertatia.

Τα αίματα άναψαν όταν δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Εντάξει», ζήτησαν να αναφερθεί στο ψήφισμα ότι και οι τρεις επιθέσεις έγιναν από «ακραία στοιχεία».

Η συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε την αντίδραση της επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Ρίας Καλφακάκου, η οποία σημείωνε ότι δεν είναι όλες οι επιθέσεις από ακραία στοιχεία.

«Συμφωνούμε με το ψήφισμα, αλλά με τον όρο ότι όλες οι επιθέσεις και στα τρία μνημεία είναι από ακραία στοιχεία», τόνισε χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος από τους «Εντάξει» Σωκράτης Δημητριάδης.   

«Δεν είναι όλα ακραία στοιχεία, εδώ γίνεται μια προσπάθεια να χαϊδέψουμε τους ακροδεξιούς της ΝΔ», απάντησε από την «Ανοιχτή Πόλη» Ρια Καλφακάκου. Απευθυνόμενη προς τον επικεφαλής των «Εντάξει» Σταύρο Καλαφάτη τόνισε ότι δεν μπορεί να υπεκφεύγει.

«Φυσικά και καταδικάζουμε τη Χρυσή Αυγή αλλά να μιλήσουμε για όλες τις επιθέσεις. Έχουμε δείξει ποτέ ότι δεν καταδικάζουμε οποιαδήποτε πράξη της Χρυσής Αυγής;», ανταπάντησε με έντονο ύφος ο κ. Καλαφάτης.  

Τελικά, το ψήφισμα, το οποίο πρότεινε από την έναρξη της συνεδρίασης ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αβραμόπουλος, εγκρίθηκε και καταδικάζονται όλες οι επιθέσεις.    

Το ψήφισμα καταδίκης για τις βεβηλώσεις στα μνημεία και τον εμπρησμό στο κτήριο

Η βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος σε μια πόλη που έχασε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης την συντριπτική πλειοψηφία των Εβραίων συμπολιτών μας είναι μια απολύτως καταδικαστέα πράξη, η οποία καταδεικνύει για άλλη μια φορά τη μισαλλοδοξία και τη βιαιότητα της ιδεολογίας των νεοναζιστών και των φασιστικών ιδεών.

Τα φαινόμενα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν με κάθε μέσο της δημοκρατικής πολιτείας και με μηδενική ανοχή.

Είναι επίσης λυπηρό και καταδικαστέο γεγονός ο εμπρησμός του νεοκλασικού κτηρίου επί της Λεωφ. Στρατού από ακραία στοιχεία.

Τέλος, το δημοτικό συμβούλιο καταδικάζει με απόλυτο τρόπο τη βεβήλωση του μνημείου του Λευκού Πύργου από ακραία στοιχεία.