Skip to main content

Ψήφισμα για την ονομασία της ΠΓΔΜ από τους δημάρχους

Το να εκδηλώνεις την αγάπη σου για τον τόπο σου και την πατρίδα σου δεν είναι πατριδοκαπηλία και εθνικισμός, είπε ο Λάζαρος Κυρίζογλου

Το μήνυμα ότι «δεν είναι εθνικισμός το να εκδηλώνεις την αγάπη σου για την πατρίδα σου» έστειλε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος ως δήμαρχος θα πάει στο συλλαλητήριο για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Η ΠΕΔΚΜ έχει αυτή τη θέση και άποψη ότι το να εκδηλώνεις την αγάπη σου για τον τόπο σου και την πατρίδα σου δεν είναι πατριδοκαπηλία και εθνικισμός όπως ήθελε να πει ο κ. Μπουτάρης, αλλά γνήσια εκδήλωση της πατριωτικής συνείδησης κάθε πολίτη. Όλοι οι συνέλληνες, ο καθένας με τον τρόπο του, αγαπούν την Ελλάδα», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Κυρίζογλου. Όπως ανέφερε, τα Σκόπια «με όχημα το όνομα εκδηλώνουν την αλυτρωτική τους προπαγάνδα. Εμείς ως γείτονες δεν εκδηλώσαμε αλυτρωτική προπαγάνδα».

«Η θέση μας και άποψή μας είναι ότι το γειτονικό κράτος δεν σεβάστηκε και δεν σέβεται τα ψήφισματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από το 1991 μέχρι σήμερα, τις αποφάσεις της ΕΕ, αλλά ούτε και την απόφαση του Βουκουρεστίου, αλλά πολύ περισσότερο δεν έχει σεβαστεί την ίδια την ενδιάμεση συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Σκοπιών υπό τους κ. Παπούλια και Τσερβενκόφσκι, επί κυβέρνησης Παπανδρέου. Δεν πιστεύουμε ότι είναι μόνο το όνομα εκείνο που αποτελεί τη μόνη διαφορά μας με τα Σκόπια», συμπλήρωσε ο κ. Κυρίζογλου.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ σημείωσε ότι «από τη συμπεριφορά που εκδήλωσαν δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς, να δεχθούμε την ύπαρξη του ονόματος Μακεδονία ή παραγωγών του σε οποιαδήποτε ονομασία δική τους, διότι το όνομα είναι το μέσον για την εκδήλωση αλυτρωτισμού».

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Κεντρικής Μακεδονίας οι δήμαρχοι αναμένεται να προχωρήσουν στην έκδοση ψηφίσματος για το θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων.

Στην Πατουλίδου το φλουρί

Εξάλλου, τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΔΚΜ και της ΓΣ έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα. Ο δήμος Χαλκηδόνας ήταν ο τυχερός κερδίζοντας 5.000 ευρώ και μια εικόνα, ενώ το φλουρί έτυχε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.

Αργότερα τα μέλη της ΠΕΔΚΜ αναμένεται να κάνουν τον απολογισμό του 2017.