Skip to main content

Ψήφισμα αλληλεγγύης σε άνεργους, άστεγους και πρόσφυγες

Το ψήφισμα, το οποίο έγινε αποδεκτό και εγκρίθηκε ομόφωνα, κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφούσας παράταξης Θανάσης Παπαναστασίου.

Σε ψήφισμα αλληλεγγύης προς τους άνεργους, άστεγους και πρόσφυγες προχώρησε το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ζητώντας να επανεξεταστεί η εγκύκλιος του ΟΑΕΔ που τους στερεί το δικαίωμα να λαμβάνουν κάρτα ανεργίας, επειδή δεν έχουν κατοικία.

Το ψήφισμα, το οποίο έγινε αποδεκτό και εγκρίθηκε ομόφωνα, κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφούσας παράταξης Θανάσης Παπαναστασίου.

Στην εγκύκλιο, η οποία κοινοποιήθηκε και στον δήμο Θεσσαλονίκης, σημειώνεται ότι «οι πρόσφυγες, οι αιτούντες πολιτικό άσυλο, όπως και οι άστεγοι δεν δύνανται να εγγραφούν ως άνεργοι στο μητρώο του Οργανισμού».

Ο λόγος που επικαλείται είναι ότι στα προαπαιτούμενα δικαιολογητικά περιλαμβάνονται «β) Λογαριασμός ΔΕΚΟ ή εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας ή αντίγραφο συμφωνητικού μίσθωσης κατοικίας κατατεθειμένου στην αρμόδια ΔΟΥ.” και ούτε οι αιτούντες πολιτικό άσυλο αλλά ούτε οι άστεγοι διαθέτουν κάποιο από αυτά».

Όπως σημειώνεται στο ψήφισμα, «με την ερμηνεία που επιχειρεί ο ακυρώνεται ουσιαστικά και αμετάκλητα η προσπάθεια που καταβάλλει ο Δήμος Θεσσαλονίκης να δώσει λύση στο πρόβλημα των άστεγων συμπολιτών μας και στην ομαλή ένταξη των προσφύγων στην κοινωνική, οικονομική και επαγγελματική ζωή της πόλης μας».

Με το ψήφισμα, το δημοτικό συμβούλιο καλεί τον ΟΑΕΔ αντί για αποδεικτικό κατοικίας, να αποδέχεται τη βεβαίωσης αστεγίας από την οικεία δομή του Δήμου Θεσσαλονίκης, δεχόμενοι ότι το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων και το Υπνωτήριο Αστέγων αποτελεί την προσωρινή διαμονή τους.

«Με αυτόν τον τρόπο τους αφαιρει τη δυνατότητα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και τελικά παρακωλύει την ένταξη τους στην κοινωνία μας. Ακυρώνεται έτσι η προσπάθεια μας που με τις δομές αστέγων μας προσπαθούμε να ανακουφίσουμε τις ευπαθείς αυτές κοινωνικές ομάδες με κάθε τρόπο, όπως η ανεύρεση εργασίας με τη βοήθεια και των εργασιακών συμβούλων που προσέλαβε ο δήμος μας, οι όποιοι τους βοηθούν στην κατάρτιση βιογραφικών τους», σημείωσε στην τοποθέτησή του ο κ. Παπαθανασίου.

Όπως σημείωσε, «τα όποια μικρά «προνομία» όπως η δωρεάν μετακίνηση με λεωφορεία του ΟΑΣΘ που έχουν οι κάτοχοι κάρτας ανεργίας είναι προσωρινά μετρά ανακούφισης και όχι αυτοσκοπός, ενώ σκοπός παραμένει πάντα η ένταξη τους στην κοινωνία, μέσω κυρίως της εύρεσης εργασίας».