Skip to main content

Ψήφιση προαπαιτούμενων σε δόσεις για να προχωρήσει η αξιολόγηση

Πιθανό συνάριο για να ξεσκαλώσει η δεύτερη αξιολόγηση αν και η κυβέρνηση εμμένει σε συμφωνία - πακέτο με τους δανειστές για τα μεσοπρόθεσμα.

Ακόμα και σε δόσεις θα μπορούσαν να ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, σε μια προσπάθεια να κλειδώσει το τεχνικό σκέλος της συμφωνίας πριν το Eurogroup της 20ής Μαρτίου.

Όπως σημειώνουν Τα Νέα, σε μια τέτοια περίπτωση αυτό θα αποτελούσε χειρονομία καλής θέλησης προς τους δανειστές, ενώ η ψήφιση ενός μικρού πακέτου μέτρων θα μπορούσε να συνιστά και δείγμα γραφής της κυβέρνησης για τη δημοσιονομική ισορροπία μέτρων και αντίμετρων.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση κινείται στη γραμμή Τσακαλώτου «τίποτα δεν κλείνει αν δεν συμφωνηθεί όλο το πακέτο».

Το επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, χαρακτηρίζοντας εφικτό το στόχο για ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας ως τις 20 Μαρτίου.

Τόνισε πως επόμενα βήματα αποτελούν ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, κάτι που -όπως είπε- είναι αναπόσπαστο μέρος της δεύτερης αξιολόγησης και θα διευκολύνει τη μελέτη βιωσιμότητάς του.

«Η μελέτη βιωσιμότητας του χρέους θα δώσει τη δυνατότητα στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και στην ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» όπως είπε. Σε ερώτηση εάν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν ενταχθούν άμεσα τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα, απάντησε πως η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος είναι δύσκολη δουλειά που απαιτεί χρόνο, επομένως το ερώτημα είναι το πότε κι όχι το αν.

Αναφορικά με το πότε θα ψηφιστούν τα μέτρα, ο κ. Τζανακόπουλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κάποια από αυτά να ψηφιστούν πριν το συνολικό κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης (δηλαδή τον προσδιορισμό των μέτρων για το χρέος και το ύψος και τη διάρκεια των πλεονασμάτων), ωστόσο πρόσθεσε «ισχύουν αυτά που είπε ο υπουργός Οικονομικών», ότι δηλαδή θα υπάρξει συμφωνία-πακέτο.