Skip to main content

Ψυχρολουσία στο Ασφαλιστικό: Στο τραπέζι και τα όρια συνταξιοδότησης

Η κυβέρνηση μπαίνει στη συζήτηση για την, υπό όρους, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67. Άλλα δέκα καυτά θέμα στην ατζέντα του Ασφαλιστικού.
Θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τους δανειστές, όπως δήλωσε γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς, το πρωί του Σαββάτου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.
 
Το ζήτημα αυτό «προέβαλαν σθεναρά οι δανειστές στις τελευταίες συνεδριάσεις του Brussels Group», ζητώντας να αυξηθούν «τα όρια ηλικίας για όλους και για εκείνους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το 2012», στα 67 για πλήρη σύνταξη και στα 62 για μειωμένη, ανέφερε.
 
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Γιώργο Ρωμανιά, αντιπροτείνει η αύξηση αυτή να ισχύσει από το 2015 και έπειτα, ώστε να μην θιγούν θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
 
«Η δική μας κόκκινη γραμμή ήταν ότι δεν θέλουμε να ανατραπούν θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Λέμε λοιπόν να το κουβεντιάσουμε, να δεχτούμε να ανεβάσουμε τα όρια αλλά να τα ανεβάσουμε με τέτοιο τρόπο που να μην θιγούν θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα», σημείωσε ο Γιώργος Ρωμανιάς και πρόσθεσε:
 
«Μπορούμε να το δεχτούμε να ισχύσει από το 2025 και πέρα. Για όσους θεμελιωμένο συνταξιοδοτικά δικαίωμα θα έχουν μπροστά τους 10 χρόνια για να φύγουν και να μην θιγούν από την αύξηση των ορίων».
 
Ο ίδιος εξήγησε ότι το mail Χαρδούβελη, το οποίο ζητούν οι δανειστές να εφαρμοστεί, όπως είπε, «έλεγε ότι από το 2019, από το τέλος του 2018 ανεβαίνουν κατά δύο χρόνια και από το τέλος του 2020 πάνε όλοι στα 67 και στα 62». «Αυτό εμείς δεν το δεχόμαστε», σημείωσε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
 
Η καυτή ατζέντα
 
Στο μεταξύ, στα δέκα «καυτά» θέματα που περιλαμβάνει η ατζέντα του Ασφαλιστικού, αναφέρεται δημοσίευμα του Έθνους, τοοποίο σημειώνει ότι οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των δανειστών να μην έχουν ακόμη βρει κοινό πεδίο όσον αφορά στις συντάξεις.
 
Τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με το Έθνος, είναι:
 
1. Περιορισμός των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα
2. Σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων
3. Αύξηση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για τα κατώτατα όρια
4. Εφαρμογή νέου τρόπου υπολογισμού στις κύριες συντάξεις
5. Στενότερη σύνδεση εισφορών και παροχών και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος
6. Εφαρμογή ρητρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία
7. Περικοπή των υψηλών επικουρικών συντάξεων
8. Ενοποίηση των Ταμείων
9. Η τύχη της πρότασης για επαναφορά 13ης σύνταξης
10. Εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης για τα Ταμεία
 
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τρεις παρεμβάσεις έχουν κλείσει: οι ενοποιήσεις των Ταμείων, ο περιορισμός των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου σε ΔΕΚΟ και τράπεζες και η δημιουργία «κουμπαρά» για το ασφαλιστικό σύστημα.
 
Φόρμουλα για να αρθεί το αδιέξοδο προωθείται στο θέμα της 13ης σύνταξης, η οποία θα δοθεί ως επίδομα σε όσους παίρνουν έως 500 ευρώ.
 
Σε εξέλιξη είναι η συζήτηση για την κατάργηση των λεγόμενων «ενδιάμεσων» ορίων, δηλαδή των συνταξιοδοτικών διατάξεων που επιτρέπουν την έξοδο πριν από τα 62.
 
Κατηγορηματικά αντίθετη βρίσκει την κυβέρνηση η πρόταση των δανειστών για εφαμρογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και στις κύριες συντάξεις. Σε αυτό που τώρα επιμένουν οι θεσμοί για τις κύριες συντάξεις είναι η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού με βάση το νόμο 3863, τον οποίο η κυβέρνηση έχει παγώσει.