Skip to main content

Ψευδοφάρμακα κατακλύζουν την Ευρωπαϊκή αγορά

Ο αριθμός των ψευδοφαρμάκων που εισέρχονται στην Ευρώπη και διατίθενται στους ασθενείς δεν σταμάτησε να μεγαλώνει.
Τους χειρότερους φόβους της Κομισιόν ξεπερνά η κυκλοφορία ψευδοφαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωσης, η οποία «ανησυχεί ιδιαίτερα», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Βιομηχανία, Γκίντερ Φερχόϊγκεν, σε συνέντευξή του σε πρόσφατο φύλλο της εφημερίδας «Die Welt».

«Ο αριθμός των ψευδοφαρμάκων που εισέρχονται στην Ευρώπη και διατίθενται στους ασθενείς δεν σταμάτησε να μεγαλώνει. Η Κομισιόν είναι ιδιαίτερα ανήσυχη», τονίζει ο Φερχόϊγκεν.

«Μέσα σε μόλις δύο μήνες, η Ε.Ε. κατάσχεσε 34 εκατ. τέτοια φάρμακα, σε στοχευμένους ελέγχους σε όλες τις χώρες μέλη. Αυτό ξεπερνά τους χειρότερους φόβους μας», προσθέτει.

Η παραποίηση, αφορά κυρίως αντιβιοτικά, αντικαρκινικά, αντιχοληστερινούχα, αναλγητικά και άλλα φάρμακα, όπως κατά της ελονοσίας, ή ψεύτικα Viagra, τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Πολλά από τα κατασχεθέντα σκευάσματα προέρχονται από τις Ινδίες, σύμφωνα με έκθεση της Ε.Ε. που συντάχθηκε τον Ιούλιο.

Ο Φερχόϊγκεν τονίζει πως αναμένει από την Ε.Ε. να λάβει εντός του 2010 αυστηρά μέτρα κατά της πλημμυρίδας αυτής των ψευδοφαρμάκων, που κατά τον ίδιον αποτελούν ένα αδίκημα που θα πρέπει να κολάζεται «με τον αυστηρότερο τρόπο».

«Κάθε παραποίηση φαρμάκων συνιστά απόπειρα εκατόμβης. Ακόμη και εάν κάποιο σκεύασμα περιλαμβάνει απλώς μία ανενεργό ουσία, αυτό μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο πολυάριθμους ασθενείς, οι οποίοι πιστεύουν πως καταπολεμούν τη νόσο τους με κάποιο επαρκές φάρμακο», τονίζει ο Φερχόϊγκεν.

Ήδη από τον Ιούνιο, οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε. αποδέχθηκαν ασμένως τη νέα νομοθεσία, που καθορίζει δικλείδες ασφαλείας για να αποτραπεί η εισβολή τέτοιων φαρμάκων στη νόμιμη αγορά, και προβλέπει την ασφάλιση των συσκευασιών με κωδικούς, ολογράμματα και σφραγίδες, καθώς και εντατικούς ελέγχους σε όλα επίπεδα της αγοράς, την παραγωγή, τους εισαγωγείς και τα φαρμακεία.


Πηγή: ΑΠΕ