Skip to main content

Ψαλίδι ως και 30% στις κύριες συντάξεις από το 2019

Η προσωπική διαφορά, την κατάργηση της οποίας ζητάει το ΔΝΤ, θα προκύψει από τον επανυπολογισμό όλων των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων.

Σε μείωση έως 30% σε ένα εκατομμύριο ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις θα οδηγήσει η εφαρμογή του κόφτη που ζητάει το ΔΝΤ από την 1.1.2019.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, το οποίο υποστηρίζει ότι η προσωπική διαφορά είναι η πρώτη που θα μηδενιστεί αν τεθεί σε εφαρμογή ο κόφτης, επεξεργάστηκε ενδεικτικά παραδείγματα που δείχνουν διαφορές από 11 έως 722 ευρώ ανάμεσα σε παλιές και νέες συντάξεις: Σημερινή σύνταξη 1.989 ευρώ (μεικτά) καταλήγει μετά τον επανυπολογισμό της στα 1.266. Τα 722 ευρώ που υπολείπονται θα δίδονται στον συνταξιούχο ως προσωπική διαφορά. Αντίστοιχα, μια σύνταξη 1.029 ευρώ (μεικτά) καταλήγει στα 784 και τα υπόλοιπα 245 θα διατηρούνται ως προσωπική διαφορά που θα εισπράττει στο εξής ο συνταξιούχος.

Σύμφωνα με τα Νέα, η προσωπική διαφορά, την κατάργηση της οποίας ζητάει το ΔΝΤ, θα προκύψει από τον επανυπολογισμό όλων των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, πλην εκείνων που δίδει ο ΟΓΑ. Συγκεκριμένα πρόκειται για τη διαφορά μεταξύ του επιπέδου που έχουν σήμερα οι ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις και εκείνου που θα προκύψει μετά τον επανυπολογισμό τους με βάση τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου που έχει τεθεί σε ισχύ από 12/5/2016.

Μετά τον επανυπολογισμό τους (ο οποίος προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2017), κοντά στο 1 εκατ. εκ των 2 εκατ. ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων θα πέσουν σε επίπεδο χαμηλότερο έως και 30% από το σημερινό. Ο νόμος Κατρούγκαλου όμως προβλέπει την προστασία όλων των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, με τη διατήρηση της προσωπικής διαφοράς μέχρι την 31/12/2018.

Από 1.1.2019 η προσωπική διαφορά θα συμψηφίζεται σταδιακά με τις ονομαστικές αυξήσεις στις κύριες συντάξεις. Με άλλα λόγια, από το 2019 και για όσο διάστημα χρειαστεί, σε όσες κύριες συντάξεις έχουν προσωπική διαφορά δεν θα δίνονται αυξήσεις μέχρι το σωρευτικό ποσό των αυξήσεων αυτών να φτάσει το επίπεδο τής προσωπικής διαφοράς.