Skip to main content

Ψάχνοντας για «δικά μας» παιδιά στις διοικητικές θέσεις νοσοκομείων

Τι αποκαλύπτει στη Voria.gr υποψήφια για το ΑΧΕΠΑ σχετικά με την επαναπροκήρυξη θέσεων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών στα νοσοκομεία.

Ανοιχτή σε ερμηνείες όπως αυτή που θέλει το υπουργείο Υγείας να αναζητά πρόσωπα φίλα προσκείμενα προς την πολιτική ηγεσία για να στελεχώσει τα κρίσιμα διοικητικά πόστα στα νοσοκομεία, είναι η απόφαση για επαναπροκήρυξη μιας σειράς θέσεων σε νοσηλευτικά ιδρύματα, οι οποίες παρέμειναν κενές παρότι εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από πολλούς υποψηφίους. Μεταξύ αυτών είναι και η θέση του αναπληρωτή διοικητή στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης τα οποία αποτελούν ενιαία διοικητική μονάδα.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2015 το υπουργείο Υγείας είχε εκδώσει «πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος» για την πλήρωση δεκάδων θέσεων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών, με τριετή θητεία, για τα νοσοκομεία όλων των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας. Έπειτα από αρκετούς μήνες ξεκίνησε ο σταδιακός διορισμός διοικητών και αναπληρωτών διοικητών, αφού είχαν προηγηθεί προσωπικές συνεντεύξεις, γεγονός που προκάλεσε πολλές επικρίσεις από κόμματα αλλά και συνδικαλιστικούς φορείς. Ωστόσο, για λόγους που δεν έχουν εξηγηθεί ορισμένες από τις θέσεις αυτές παρέμειναν τελικά κενές παρά το γεγονός ότι είχαν υποβληθεί υποψηφιότητες και οι ενδιαφερόμενοι είχαν περάσει και από προσωπική συνέντευξη. Κι ενώ όλοι ανέμεναν το αποτέλεσμα της διαδικασίας επιλογής, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά στις 23 Σεπτεμβρίου την εκ νέου προκήρυξη για ορισμένες θέσεις, μεταξύ των οποίων ήταν και η κενή θέση του αναπληρωτή διοικητή στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και το νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης.

Με τη νέα αυτή προκήρυξη – πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος καλούνταν εκ νέου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αιτήσεις και δικαιολογητικά για τις ήδη προκηρυχθείσες θέσεις, έως προχθές Παρασκευή 14 Οκτωβρίου.

Επιστολή-διαμαρτυρία προς τον υπουργό

Μεταξύ αυτών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη θέση του αναπληρωτή διοικητή στο ΑΧΕΠΑ ήταν και η Βικτωρία Μοσχάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών/ευτών Εφετείου Θεσσαλονίκης και μόνιμη υπάλληλος του Ιπποκρατείου νοσοκομείου.

Μιλώντας στη Voria.gr η κα Μοσχάκη δήλωσε αιφνιδιασμένη από αυτή την εξέλιξη καθώς, όπως είπε, ενώ ανέμενε την ανακοίνωση του αποτελέσματος της προηγούμενης διαγωνιστικής διαδικασίας, είδε τελικά να μην επιλέγεται κανείς απ’ όσους είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και αντ’ αυτού να επαναπροκηρύσσεται η θέση. Στην εξέλιξη αυτή αντέδρασε στέλνοντας στις 26 Σεπτεμβρίου επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη ζητώντας να δημοσιοποιηθούν οι λόγοι αυτής της απόφασης.

Στην επιστολή της η κα Μοσχάκη χαρακτηρίζει «απρόσμενη και αιφνίδια» την απόφαση για την εκ νέου προκήρυξη της θέσης του αναπληρωτή διοικητή στο ΑΧΕΠΑ «μολονότι εγώ ήμουν υποψήφια για την κατάληψη της εν λόγω θέσης κατά την διαδικασία προκηρύξεως που είχε λάβει χώρα ήδη από τα τέλη του 2015 και ενώ είχα ήδη υποβληθεί στην διαδικασία της συνέντευξης ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής και ανέμενα την έκδοση της τελικής απόφασης για την πλήρωση της ανωτέρω θέσης».

Σημειώνει ότι η ίδια είχε πλήρη τα σχετικά αναγκαία προσόντα για την εν λόγω θέση και είχε ήδη αξιολογηθεί σχετικά από την αρμόδια Επιτροπή κατά την διαδικασία της συνέντευξης, «οπότε και αναμενόταν η τελική απόφαση επιλογής από τον αρμόδιο κ. υπουργό βάσει του συνταχθέντος από την Επιτροπή Αξιολόγησης καταλόγου προτεινομένων υποψηφίων».

Όπως εξηγεί στη Voria.gr εργάζεται από το 1988 έως και σήμερα στο Ιπποκράτειο και είναι κάτοχος από το 2010 Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Διοίκηση Μονάδων Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Ακόμη, από το 2007 εκλέγεται συνεχώς πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών/ευτών Εφετείου Θεσσαλονίκης.

Όπως τονίζει, η υποψηφιότητά της εγκρίθηκε αρχικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης ως προς την πληρότητα των στοιχείων και ο φάκελος της υποψηφιότητάς της διαβιβάσθηκε στην αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης στην Αθήνα για τη συνέχιση της διαγωνιστικής διαδικασίας. «Πράγματι, όπως έγινε για όλες τις προκηρυχθείσες θέσεις, κλήθηκα από την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης και πραγματοποιήθηκε η διαδικασία συνέντευξης την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016». Ακολούθως, η Επιτροπή συνέταξε τον τελικό κατάλογο αξιολόγησης των υποψηφίων τον οποίο υπέβαλε ως πρόταση στον υπουργό Υγείας, προκειμένου εκείνος να κάνει την τελική επιλογή για τον διορισμό των επιλεγέντων στις προκηρυχθείσες θέσεις.

«Όμως, κατά παράβαση των οριζομένων στην προκήρυξη, με έκπληξη διαπίστωσα πως, ενώ ανακοινώθηκαν οι επιλεγέντες και διορισθέντες από τον αρμόδιο υπουργό Υγείας διοικητές και αναπληρωτές διοικητές για δεκάδες άλλες προκηρυχθείσες θέσεις, για τη θέση του αναπληρωτή διοικητή στο ΑΧΕΠΑ και στο νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων, ουδείς διορισμός ανακοινώθηκε», αναφέρει.

Το θέμα στη Βουλή
Με την επιστολή της προς τον υπουργό η κα Μοσχάκη ζητά να της γνωστοποιηθεί η έκθεση αξιολόγησης της Επιτροπής στην οποία έδωσε την προσωπική συνέντευξη. Να της χορηγηθεί σε αντίγραφο το πρακτικό της συνέντευξης, όπως και ο συνταγείς από την Επιτροπή κατάλογος προτεινομένων προς τον υπουργό υποψηφίων για την προκηρυχθείσα κενή θέση στο ΑΧΕΠΑ.

Στο μεταξύ το θέμα έφτασε και στη Βουλή καθώς αναφέρθηκε σε αυτό ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Κέλλας ο οποίος μίλησε για μεθοδεύσεις εκ μέρους της κυβέρνησης με σκοπό το διορισμό «ημετέρων» στις διοικήσεις των νοσοκομείων. Ερώτηση για το ζήτημα αυτό σκοπεύει, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταθέσει ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης.

Άναψε καβγάς στο Facebook

Η κα Μοσχάκη ανάρτησε στη σελίδα της στο facebook την επιστολή που έστειλε προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Στην κίνηση αυτή αντέδρασε η Βάνα Παπαχριστοδούλου, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, η οποία διορίστηκε τον περασμένο Μάιο διοικήτρια στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται η κα Μοσχάκη. Σε αλλεπάλληλες αναρτήσεις της στη σελίδα της κας Μοσχάκη, πολλές εκ των οποίων ανορθόγραφες, η κα Παπαχριστοδούλου απέδωσε στην υποψήφια για τη θέση του αναπληρωτή διοικητή του ΑΧΕΠΑ κομματικά κίνητρα, ταυτίζοντάς την πολιτικά με τον βουλευτή της ΝΔ κ. Κέλλα ο οποίος μίλησε για το θέμα αυτό στη Βουλή. Μάλιστα, σε μια από τις παρεμβάσεις της έγραψε μεταξύ άλλων «…και από πού προκύπτει ότι θα έπρεπε να επιλεγείται λόγo των τυπικών σας προσόντων» (σ.σ. με αυτήν την ορθογραφία). Στα δηκτικά σχόλια άλλων χρηστών για τις ανορθογραφίες της η κα διοικήτρια τα απέδωσε «στον δαίμον του τυπογραφείου…» και έγραψε ότι «…την επόμενη φορά θα φροντίσω τα σχόλια μου στο f/b να διέπονται από όλους τους κανόνες γραμματικής και συντακτικού της ελληνικής γλώσσας…».