Skip to main content

Προβόπουλος: Όποιος λέει ότι δεν γνώριζε, είναι τουλάχιστον αφελής

Όλοι γνώριζαν - τόσο οι πολιτικοί, όσο και η διεθνής κοινότητα - για την έκθεση που είχε συνταχθεί το 2009, δήλωσε ο πρώην διοικητής της ΤτΕ.

«Όποιος λέει ότι δεν γνώριζε είναι τουλάχιστον αφελής» υποστήριξε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, αναφερόμενος στην έκθεση του ΔΝΤ το 2009, για την πορεία του ελληνικού χρέους.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1», ο κ. Προβόπουλος επανέλαβε ότι όλοι γνώριζαν - τόσο οι πολιτικοί, όσο και η διεθνής κοινότητα - για την έκθεση που είχε συντάξει το 2009 ο τότε επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις, Μπομπ Τραα. Σημειώνεται ότι η έκθεση προέβλεπε ότι το ελληνικό χρέος θα άγγιζε το 800% του ΑΕΠ έως το 2060.

«Υπήρχε ένα ποσοστό γύρω στο 80% το οποίο ήταν οι ακάλυπτες υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό» δήλωσε ο πρώην διοικητής της ΤτΕ, σημειώνοντας ότι «στην ουσία επιεικώς, το “ταμείο ήταν μείον”». «Ποιος δεν ήξερε ότι το μείζον πρόβλημα της Ελλάδας ήταν το ασφαλιστικό» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το εάν ζήτησε από το ΔΝΤ να μη δημοσιεύσει τα συγκεκριμένα στοιχεία, διευκρίνισε ότι «δεν είναι ακριβές ότι ζήτησα από τον Μπομπ να μην δημοσιοποιήσει τα στοιχεία, αλλά του ζήτησα να κάνει σωστή χρήση τους» και συμπλήρωσε ότι «λόγω των δυσμενών συνθηκών που είχαν τα spreads, αν έβγαινε η προοπτική του 800% την άλλη μέρα, θα κατέρρεε η χώρα».

Στη συνέχεια, άσκησε κριτική στα τρία προγράμματα βοήθειας που έλαβε η χώρα, τονίζοντας ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή θα έπρεπε να προέλθει κατά 2/3 από περικοπές και κατά 1/3 από το φορολογικό, δηλαδή τη φοροδιαφυγή».