Skip to main content

Προβόπουλος: Όλοι ήξεραν το 2009 για τα ελλείμματα

Η κυβέρνηση που ανέλαβε το 2009, δεν συμμάζεψε τα οικονομικά αλλά ξόδευε και άλλο τόνισε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όλοι ήξεραν για τα υψηλά ελλείμματα πριν από τις εκλογές του 2009, αλλά δεν ήθελαν να ακούσουν, "τους χαλούσε το πάρτι και ειδικά στην τότε αντιπολίτευση που έταζε", αναφέρει ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής". Η κυβέρνηση που ανέλαβε το 2009, όπως επισήμανε, δεν συμμάζεψε τα οικονομικά αλλά ξόδευε και άλλο.

Εξήγησε ότι επισκέφτηκε στις 9 Οκτωβρίου του 2009 τον τότε υπουργό Οικονομικών και του είπε ότι το ταμειακό έλλειμμα ήταν στο 10% του ΑΕΠ και με τη φόρα που έχουν πάρει τα πράγματα, αν δεν λαμβάνονταν σοβαρά και επείγοντα μέτρα, το έλλειμμα θα ξεπερνούσε το 12%. Ωστόσο, τέτοια μέτρα δεν ελήφθησαν. "Για αυτό άρχισαν και πάλι να ανεβαίνουν τα spreads", είπε αναφερόμενος στα γεγονότα στο τέλος του 2009.

Για την αναθεώρηση του 2010 και για το ρόλο του κ. Γεωργίου ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι "εγώ δεν ξέρω αν έκανε καλά τη δουλειά του. Αυτό που ξέρω είναι ότι ανέλαβε αργά και δεύτερον ότι ενεπλάκη η ίδια η Eurostat".  Επισήμανε ότι ήταν ήδη πολύ θυμωμένοι με αυτά που είχαν προηγηθεί και εκτίμησε ότι είτε με έλλειμμα 13% είτε με έλλειμμα στο 15,5% η κατάσταση ήταν πολύ σοβαρή.

Έκανε σαφές ότι είναι κακό να θέλει να επιρρίψει τις ευθύνες ο ένας τον άλλον. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη ρήση του προέδρου της ΕΚΤ, Ζ. Τρισέ στα τέλη του 2009. "Γιώργο το ελληνικό πρόβλημα είναι πρόβλημα κουλτούρας", είπε ο Τρισέ. Εξέφρασε επίσης το παράπονό του για την τότε περίοδο, λέγοντας ότι η ΤτΕ είχει γνώση των ελλειμμάτων σε ταμειακή βάση, αλλά είχε πολύ ευρύτερη γνώση και το Γενικό Λογιστήριο και η στατιστική αρχή.