Skip to main content

Προβληματισμός στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης για την πρόταση

Υπό προϋποθέσεις συζητήσιμη η πρόταση. Περιμένουν το τελικό κείμενο. Μείωση χρέους και αναπτυξιακό πρόγραμμα προαπαιτούμενα λένε στη Voria.gr

Με ανάμικτα συναισθήματα υποδέχτηκαν την ελληνική πρόταση για συμφωνία με τους δανειστές οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' και Β' εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Όλοι όσοι μίλησαν στη Voria.gr εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για να δουν το κείμενο της τελικής συμφωνίας, ωστόσο μια πρώτη άποψη για την πρόταση της ελληνικής πλευράς την εξέφρασαν.

Ορισμένοι αρνήθηκαν οποιοδήποτε σχολιασμό επειδή δεν είχαν σαφή γνώση της πρότασης ή σωστότερα δεν την είχαν μελετήσει, όπως τόνισαν, επαρκώς.

Η πρόταση, όπως έγινε γνωστή από χτες, δημιουργεί σαφώς προβληματισμό στους βουλευτές, ενώ φαίνεται ότι υπάρχουν ισχυρές αμφιβολίες για την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης. Δηλαδή για την τελικά πρόταση που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, μετά και την ερχόμενη Τετάρτη.

Η επόμενη μέρα πάντως βρίσκει τουλάχιστον τους λεγόμενους «προεδρικούς» του ΣΥΡΙΖΑ πιο αισιόδοξους και θεωρούν μάλιστα ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα περάσει τελικά η όποια συμφωνία (εφόσον δεν αλλάξουν άρδην τα δεδομένα στην πορεία) από την ελληνική Βουλή.

«Δύσκολα» βλέπουν τα πράγματα οι βουλευτές του «Αριστερού Ρεύματος» και ακόμη πιο δύσκολα να πεισθούν να περάσουν από τη Βουλή μια συμφωνία με μέτρα. Πόσο μάλλον όταν αυτά είναι ύψους άνω των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Κανείς από τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης που ανήκουν στη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση δεν είπε ξεκάθαρα ότι πρόκειται να καταψηφίσει μια ενδεχόμενη συμφωνία, ωστόσο δεν απέφυγαν να εκφράσουν τον έντονο προβληματισμό τους και να μιλήσουν για προαπαιτούμενα.

Δύο προϋποθέσεις πάντως θέτουν όλοι οι βουλευτές. Η πρώτη αφορά στη μείωση του χρέους και η δεύτερη στην πρόβλεψη για ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα. Χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις επί αυτών των ζητημάτων το όποιο τελικό κείμενο φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή θα έχει πρόβλημα όχι μόνο από την εσωκομματική... αντιπολίτευση ή τους βουλευτές των πιο αριστερών τάσεων.

Όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης ωστόσο σημείωσαν ότι θέλουν να δουν που θα καταλήξει η συμφωνία αναφορικά με μια σειρά με ζητήματα όπως το ΦΠΑ στα νησιά κτλ. Όπως επίσης συμφωνούν οι περισσότεροι στο γεγονός ότι ενδεχόμενη νέα παράταση θα σηματοδοτήσει παράταση του προβλήματος, που δε βοηθά.

Γιάννης Αμανατίδης

Ο Γιάννης Αμανατίδης τόνισε ότι «εφόσον μπουν και τα δυο βασικά ζητήματα, του χρέους και ενός εμπροσθοβαρούς αναπτυξιακού προγράμματος θεωρώ πως η πρότασή μας κινείται σε θετική κατεύθυνση. Πρέπει ωστόσο να δούμε το τελικό κείμενο. Γίνονται σαφώς συμβιβασμοί, αλλά η πρόταση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα για μια νέα αρχή και θα δώσει την ευκαιρία για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Εφόσον τηρηθούν κι αυτές οι δυο προϋποθέσεις, του χρέους και του εμπροσθοβαρούς αναπτυξιακού προγράμματος μιλάμε για μια πολιτικά διαχειρίσιμη πρόταση, που δε βλέπω να επιβαρύνει τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα».

Δέσποινα Χαραλαμπίδου

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου επισημαίνει ότι «για να κάνουμε μια εκτίμηση θα πρέπει να έχουμε το τελικό προϊόν της διαπραγμάτευσης. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια διαδικασία συζήτησης προτάσεων και από τη μια και από την άλλη πλευρά. Η συμφωνία για να συμβαδίζει με τις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συνοδεύεται από μείωση του χρέους κι από ένα ισχυρό αναπτυξιακό πρόγραμμα, το οποίο θα βγάλει την οικονομία από τη βαθιά ύφεση στην οποία είναι σήμερα».

Τριαντάφυλλος Μηταφίδης

Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης δήλωσε ότι «η πρόταση είναι συζητήσιμη, ωστόσο θέλουμε να τη δούμε στις λεπτομέρειές της. Πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία, που επικαιροποιείται διαρκώς. Χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις. Η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο των δανειστών».

Σωκράτης Φάμελλος

Ο Σωκράτης Φάμελλος υπογραμμίζει ότι «υπάρχει η ανάγκη για μια συμφωνία, που πρέπει να συνδυαστεί υποχρεωτικά με αναδιανομή, με μια πρόταση ή λύση για το χρέος και με την ύπαρξη μιας αναπτυξιακής προοπτικής. Μπορεί να είναι και δύσκολη η συμφωνία. Περιμένουμε να δούμε όλες τις παραμέτρους και τις συνθήκες. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι θετική ως βάση συζήτησης. Είναι αναγκαίο να υπάρξει μια κοινωνικά δίκαιη συμφωνία, να μην την πληρώσουν πάλι οι ίδιοι. Λέω ναι σε μια δύσκολη συμφωνία αλλά με αυτές τις τρεις αιρέσεις (αναδιανομή, χρέος, αναπτυξιακό πρόγραμμα)».