Skip to main content

Προβλήματα από το παγετό σε Ιωάννινα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν τη νύχτα στην Ήπειρο, έχουν μετατρέψει τους δρόμους σε παγίδες για τους οδηγούς.

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν τη νύχτα στην Ήπειρο, έχουν μετατρέψει τους δρόμους σε παγίδες για τους οδηγούς, σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου. Οι αλατιέρες και τα μηχανήματα αποχιονισμού σε συνεργασία με τους δήμους και την Πολιτική Προστασία, ιδιαίτερα στον νομό Ιωαννίνων δουλεύουν ασταμάτητα, προκειμένου να καθαρίσουν τους δρόμους.

Κλειστά θα είναι και σήμερα όλα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί στον νομό Ιωαννίνων και στον δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη στην Άρτα, λόγω του παγετού που επικρατεί μετά τις χιονοπτώσεις.

Η πόλη των Ιωαννίνων τη νύχτα ήταν βυθισμένη στην ομίχλη και τον παγετό. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες πάγωσαν το χιόνι και οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε παγοδρόμια. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον δήμο να ρίξει αλάτι και να αντιμετωπιστεί η ολισθηρότητα στο οδόστρωμα, είναι πολλά τα προβλήματα που καταγράφονται στις συνοικίες και τα προάστια.

Επίσης, λόγω του παγετού παρουσιάζονται προβλήματα υδροδότησης μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων, ενώ χωρίς νερό είναι από την περασμένη Δευτέρα το χωριό Μάρμαρα που ανήκει στον δήμο Ιωαννιτών. Η συγκοινωνία με τα καραβάκια προς το Νησί της Παμβώτιδας έχει διακοπεί καθώς μεγάλα τμήματα της λίμνης έχουν παγώσει.

Ζημιές στην αγροτική παραγωγή

Ο παγετός που επικρατεί την τελευταία εβδομάδα και το χιόνι, έχουν προκαλέσει ζημιές σε θερμοκήπια και εσπεριδοειδή στην Πρέβεζα. Για το ζήτημα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, στην οποία συμμετείχαν και αγρότες, οι οποίοι επισήμαναν πως τις επόμενες ημέρες, θα γίνει αποτίμηση των ζημιών καθώς ο παγετός συνεχίζεται. Ο αντιπερειφερειάρχης Στράτος Ιωάννου, ενημέρωσε ήδη τον ΕΛΓΑ για την κατάσταση, προκειμένου να δρομολογηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ανάλογες είναι και οι ζημιές στα εσπεριδοειδή στον κάμπο της Καστρίνης-Ραγίου -Σαγιάδας, στη Θεσπρωτία.

Μια ποικιλία μανταρινιού, της οποίας η συγκομιδή γινόταν αυτή την εποχή, πάγωσε. Τα νεόφυτα δένδρα ξεράθηκαν, ενώ το χιόνι πάγωσε πάνω στα δένδρα. Όπως εξηγούν οι αγρότες, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η ανθοφορία, άρα και η καρποφορία για την επόμενη σεζόν.