Skip to main content

Πρόβλημα της Ευρώπης η Ελλάδα, λέει ο ΥΠΟΙΚ του Τραμπ

Ο υπουργός χαρακτήρισε πρόβλημα της Ευρώπης την κρίση στην Ελλάδα, προσθέτοντας ωστόσο ότι «συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους ομολόγους μας».

Υπέρ της γραμμής του ΔΝΤ στην περίπτωση της Ελλάδας τάχθηκε στην πρώτη συνέντευξή του ο νέος Αμερικανός υπουργός οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, δίνοντας τα πρώτα δείγματα πολιτικής για το θέμα.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal ο υπουργός χαρακτήρισε πρόβλημα της Ευρώπης την κρίση στην ελληνική οικονομία, προσθέτοντας ωστόσο ότι «συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους ομολόγους μας και το ΔΝΤ για την επίλυσή του».

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, ο υπουργός έστειλε σήμα ότι οι ΗΠΑ δεν θα διευκολύνουν την τάση στο ΔΝΤ, που εκπροσωπείται κυρίως από τους Ευρωπαίους και θέλει τη συμμετοχή του Ταμείου πάση θυσία στο ελληνικό πρόγραμμα, έστω κι αν τα νούμερα για το χρέος δεν βγαίνουν, όπως λένε οι αναλυτές του.

Έτσι, εκτιμάται ότι το Ταμείο θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στη Γερμανία για ελάφρυνση του χρέους, αλλά αν αυτή η πίεση δεν ευοδωθεί -πράγμα πιθανό, εν όψει και των γερμανικών εκλογών, ίσως να μη συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Η τελευταία εκδοχή δεν θα είναι χωρίς επιπλοκές, παρότι εκ πρώτης όψεως μια απομάκρυνση του Ταμείου μπορεί να φαίνεται επιθυμητή.