Skip to main content

Πρόβλημα στη μεταφορά των τεύτλων, εκτεθειμένοι οι Σερραίοι παραγωγοί

Ζητούν να τηρήσει η διοίκηση της ΕΒΖ την υπόσχεση για εξόφλησή τους έως το τέλος του 2016, κάτι που μπορεί να διπλασιάσει τις καλλιεργούμενες εκτάσεις

Αντιπροσωπεία των Σερραίων τευτλοπαραγωγών επισκέφθηκε σήμερα τη διοίκηση της ΕΒΖ, ζητώντας άμεση επίλυση του προβλήματος μεταφοράς των τεύτλων στο εργοστάσιο στο Πλατύ.

«Τα τεύτλα μένουν στα χωράφια σε μια εποχή που ήδη έχουν αρχίσει οι βροχές, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο ζαχαρικός τίτλος (POL) και να μπαίνει σε κίνδυνο η παραγωγή μας όταν εμείς πήραμε το ρίσκο και σπείραμε και φέτος τεύτλα, παρότι μας χρωστάνε ακόμη, ως και τώρα, τα χρήματα από την παραγωγή του 2015», είπε στη Voria.gr ο κύριος Παναγιώτης Γκιοργκίνης, εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας του Συλλόγου Τευτλοεξαγωγέων - Τευτλοπαραγωγών Σερρών.

Οι παραγωγοί επισημαίνουν ότι δεν τηρείται το πρόγραμμα μεταφοράς των τεύτλων που είχε καταρτίσει η ΕΒΖ και πως η μεταφορική εταιρεία διαθέτει για τον σκοπό μόλις 5-6 φορτηγά την ημέρα, όταν θα έπρεπε να μπουν στη μεταφορά 25 με 30 οχήματα.

«Τα ίδια φορτηγά μεταφέρουν αμμοχάλικο και πίσσα σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη και στην επιστροφή περνούν και φορτώνουν τεύτλα για το εργοστάσιο στο Πλατύ», σημείωσε ο κ. Γκιοργκίνης.

Σημειώνεται ότι φέτος σπάρθηκαν στην περιοχή των Σερρών 7.000 στρμ, όσα και πέρσι, και έχουν παραχθεί 45.000 τόνοι τεύτλων. Από αυτήν την ποσότητα, στο εργοστάσιο του Πλατέος μεταφέρθηκαν μόλις 6.000 τόνοι. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής παραμένει στα χωράφια.

Σε ό,τι γενικότερα αφορά την τευτλοκαλλιέργεια, οι αγρότες των Σερρών υποστηρίζουν ότι αν, μέχρι το τέλος του 2016, όπως έχει υποσχεθεί η διοίκηση της ΕΒΖ, εξοφληθεί το 25% που τους χρωστούν από την περυσινή σεζόν, τότε του χρόνου μπορεί να μπουν στην καλλιέργεια, πανελλαδικά, έως και 100.000 στρμ από τα περίπου 50.000 που σπάρθηκαν φέτος.

Τέλος, τόνισαν ότι η απόφαση Υπουργείου, εκκαθαριστή της ΑΤΕ bank και της Τράπεζας Πειραιώς, όπως και της διοίκησης της εταιρείας, είναι να κλείσει το εργοστάσιο των Σερρών και η παραγωγή να κατευθύνεται στο κοντινό εργοστάσιο του Πλατέος, ενώ το εργοστάσιο στην Ορεστιάδα θα συνεχίσει να λειτουργεί, επειδή η παραγωγή στον Έβρο είναι σε μεγάλη απόσταση από το κεντρικό εργοστάσιο στο Πλατύ.