Skip to main content

Πρόβλημα στη μεταφορά 300 μαθητών της Θεσσαλονίκης

Η ΚΥΑ για τα μαθητικά δρομολόγια χρειάζεται άμεσα τροποποιήσεις λένε οι τοπικοί φορείς. Να τρέξει ο νέος διαγωνισμός γρήγορα

Σε μια χρονιά που τα προβλήματα με τη μεταφορά μαθητών, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, εμφανίστηκαν περιορισμένα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χρονιά στο παρελθόν, η ΚΥΑ για τα μαθητικά δρομολόγια αποτελεί μια από τις κυριότερες... παραφωνίες σύμφωνα με τα αυτοδιοικητικά στελέχη, αλλά και με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων της περιοχής.

Η ΚΥΑ προβλέπει μεταξύ άλλων τη μετάβαση των παιδιών στο σχολείο με τα πόδια, όταν υπάρχει ενδεδειγμένη πεζή διαδρομή και τη μεταφορά τους υπό προϋποθέσεις που αφορούν στις χιλιομετρικές αποστάσεις ανάμεσα στο σπίτι και το σχολείο.

Από τον προηγούμενο Ιούνιο, εγκαίρως, όλοι οι εμπλεκόμενοι (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμοι, Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων κτλ.) ζήτησαν να γίνουν τροποποιήσεις στην ΚΥΑ για να μην προκύψουν προβλήματα, που ήταν προφανές πως θα προέκυπταν σε τοπικό επίπεδο.

Σήμερα, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 300 μαθητές στη Θεσσαλονίκη έχουν θέμα με τα μαθητικά δρομολόγια και δεν μεταφέρονται, ενώ μείζον θέμα υπάρχει με τους μαθητές των ειδικών σχολείων και στους επτά νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

Την ανάγκη της τροποποίησης της ΚΥΑ σε ό,τι αφορά στα δρομολόγια και στις χιλιομετρικές αποστάσεις έχει «σηκώσει» από τις αρχές του καλοκαιριού ο αντιπεριφερειάρχης, Φάνης Παπάς, ο οποίος διατηρεί την αρμοδιότητα του θέματος της μεταφοράς μαθητών. Εξάλλου, παρότι αυτή η αρμοδιότητα θα έπρεπε να έχει δοθεί στους δήμους, παραμένει εδώ και χρόνια στην Περιφέρεια και θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, την ώρα που γίνεται προετοιμασία για τον νέο τριετή διαγωνισμό, ώστε να προκύψουν οι μελλοντικοί ανάδοχοι των δρομολογίων.

Ο κ. Παπάς εξήγησε ότι «υπάρχουν στρεβλώσεις που έχουν επιπτώσεις στα παιδιά. Ζητήσαμε από την αρμόδια ομάδα εργασίας του υπουργείου Εσωτερικών να κάνει μέσα στο καλοκαίρι τις αναγκαίες τροποποιήσεις, αλλά δυστυχώς δεν προχώρησε το ζήτημα και πλέον το υπουργείο προσανατολίζεται σε νέα ΚΥΑ. Αυτή όμως θα καθυστερήσει περίπου δυο μήνες». Πριν από δυο μέρες ο κ. Παπάς είχε νέα συνάντηση στο υπουργείο για λογαριασμό της Περιφέρειας, θέτοντας ως επείγουσας προτεραιότητας ζήτημα την εξεύρεση λύσης για τους μαθητές που δε μεταφέρονται.

Όλοι παραδέχονται ότι υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις μαθητών που δεν προβλέπεται (από την ΚΥΑ) πώς θα μεταφερθούν στο σχολείο τους. Ενδεικτικά αναφέρονται περιπτώσεις μαθητών, που για να μεταβούν στο σχολείο τους πρέπει να διασχίσουν εθνική ή μεγάλη επαρχιακή οδό, χωρίς μάλιστα διάβαση ή ασφαλή τρόπο (π.χ. Λαγυνά). Όπως επίσης και «παράλογα» με τους μαθητές Γυμνασίου να δικαιούνται μεταφοράς και τους μαθητές Λυκείου όχι, στην ίδια περιοχή (π.χ. Σοχός, Λαγκαδάς).

«Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να λυθούν. Μπορεί να φαντάζουν μικρά σε σχέση με το συνολικό έργο της μεταφοράς μαθητών που πήγε φέτος καλά, αλλά δεν είναι. Πρέπει να ρυθμίζονται για παράδειγμα οι διαδικασίες μεταφοράς των μαθητών, όταν υπάρχουν νέα δρομολόγια που προκύπτουν από νέες εγγραφές παιδιών. Ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπάρχει ανάδοχος σε κάποια άλλα δρομολόγια. Κυρίαρχο επίσης είναι το γεγονός ότι πρέπει να ολοκληρωθούν εγκαίρως οι διαγωνιστικές διαδικασίες, αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα στις 31 Δεκεμβρίου, όταν λήγει η σημερινή σύμβαση. Είχαμε προτείνει να ισχύσουν ως το τέλος της σχολικής χρονιάς, δηλαδή στα μέσα Ιουνίου 2018 οι σημερινές συμβάσεις. Τώρα λήγουν στη μέση της χρονιάς. Εύχομαι να υπάρχει πρόβλεψη για τη συνέχεια και να μην έχουμε πρόβλημα», εξήγησε ο κ. Παπάς.

Πάντως και ο αντιπεριφερειάρχης αναγνωρίζει ότι φέτος η κατάσταση είναι βελτιωμένη, δεδομένου ότι οι μεταφορές των μαθητών εκτελούνται σε ποσοστό 90% σε σχέση με 30% πριν από ένα χρόνο, κάτι που οφείλεται στη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας από την Περιφέρεια και στην παράταση των συμβάσεων από τον Αύγουστο.

Στις περιοχές που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα με τη μεταφορά μαθητών από την έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι ο δήμος Θέρμης, ο οποίος εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση, επισημαίνοντας την ανυπαρξία γραμμών του ΟΑΣΘ για να εξυπηρετήσουν τους μαθητές που δεν καλύπτονται από τα σχολικά λεωφορεία και αναγκάζονται να μεταβούν με τα πόδια στο σχολείο, ακολουθώντας επικίνδυνη διαδρομή.

Ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, μετέβη χτες στο υπουργείο για το συγκεκριμένο θέμα και μάλιστα έθεσε το ζήτημα και στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ζητώντας κι αυτός με τη σειρά του την άμεση τροποποίηση της ΚΥΑ.

Ο δήμος έχει καταγράψει τα σχολεία οι μαθητές των οποίων αντιμετωπίζουν προβλήματα: 2ο Γυμνάσιο Μίκρας, του 2ο ΓΕΛ Μίκρας, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Βασιλικών, 1ο ΓΕΛ Μίκρας.