Skip to main content

Πρόβλεψη για πρόσθετα κουπόνια για τους παιδικούς σταθμούς

Στο πλαίσιο του προγράμματος "Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής", για την απορρόφηση ελάχιστης δαπάνης 175 εκατ ευρώ.

Τη χορήγηση πρόσθετων voucher σε γονείς, για παιδικούς σταθμούς, με «κλειδί» την ενεργοποίηση ή όχι μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2016 των κουπονιών που θα έχουν δοθεί, αποφάσισε η κυβέρνηση. Σαν δικλίδα ασφαλείας έχουν τεθεί τα 175 εκατ. ευρώ, δηλαδή το ποσό της συνολικής ελάχιστης δαπάνης για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» έτους 2016-2017.

Σύμφωνα με το in.gr, ορίζεται πλέον ότι η ΕΕΤΑΑ ΑΕ δύναται, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιου για τα θέματα ΕΣΠΑ, «να χορηγήσει πρόσθετα voucher (σ.σ κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης) συνολικής αξίας ίσης με τη διαφορά της αξίας των voucher που θα ενεργοποιηθούν μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2016 και του ύψους του προϋπολογισμού όπως αυτός προσδιορίζεται στην Πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ ΑΕ προς τους δυνητικά ωφελούμενους».

Η προσθήκη αυτή περιελήφθη στην κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» έτους 2016-2017 με τροποποίηση που επήλθε στην ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄, αρ. φύλλου 2188/14.7.2016).

«Δεν θα ακυρωθούν όσα voucher δεν ενεργοποιηθούν ως τον Οκτώβριο» διευκρίνισε μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Γιώργος Ιωαννίδης, ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Όποιος επιλεγεί να έχει voucher μπορεί να το χρησιμοποιήσει όποτε θελήσει μέσα στη χρονιά, σημειώνει. Όμως, σήμερα, δεν είναι γνωστό πόσα voucher θα ζητηθούν και διατεθούν. Η κυβέρνηση προχωρά με εκτιμήσεις.

Όπως εξηγεί ο κ. Ιωαννίδης, τον Αύγουστο θα έχουν κατατεθεί οι αιτήσεις συμμετοχής και θα έχει γίνει η επιλογή με βάση τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια. Τέλος Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου, θα υπάρχει μια σαφής εικόνα για τον αριθμό των voucher τα οποία και θα έχουν χορηγηθεί στους δικαιούχους αλλά και ενεργοποιηθεί (θα έχουν κάνει συμβάσεις οι γονείς με παιδικούς σταθμούς).

Με την τροποποίηση δίνεται η δυνατότητα, μετά την 1η Οκτωβρίου, να χορηγηθούν εάν χρειασθεί πρόσθετα voucher, ώστε, όπως τονίζει ο κ. Ιωαννίδης, να εξασφαλιστεί ότι θα απορροφηθούν τουλάχιστον τα 175 εκατ. ευρώ που είναι δεσμευμένα μέσω ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, είναι κυβερνητική δέσμευση να δοθούν voucher στο σύνολο των δικαιούχων οι οποίοι είναι κάτω από το όριο της φτώχειας ή με αναπηρία και γι' αυτό τον σκοπό, σε περίπτωση που είναι μεγαλύτερο το ποσό, έχει δηλωθεί ότι θα βρεθούν επιπλέον κονδύλια. Θυμίζουμε ότι επί της συνολικής δαπάνης των 175 εκατ. ευρώ, τα 100 εκατ. αφορούν οικογένειες οι οποίες είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και τα υπόλοιπα οικογένειες άνω αυτού του εισοδηματικού ορίου.

Διευρύνονται οι κατηγορίες ωφελούμενων

Πάντως, επέρχονται και άλλες αλλαγές μέσω της τροποποίησης της ΚΥΑ η οποία αφορά το πρόγραμμα φιλοξενίας στους παιδικούς σταθμούς μέσω voucher:

-Προστίθενται στους ωφελούμενους τα άτομα που βρίσκονται σε χηρεία

-Διευρύνεται η συμμετοχή ανέργων, πέραν όσων έχουν δελτίο ΟΑΕΔ, μια και μπορούν να συμμετέχουν όσοι είναι άνεργες/οι οι οποίες/οι «διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο». Με την αλλαγή αυτή καλύπτονται πλέον και περιπτώσεις ανέργων ναυτικών, δημοσιογράφων κ.ά.

-Όσον αφορά τους φορείς/δομές (δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με αναπηρίες / ΚΔΑΠ -ΜΕΑ), διευκρινίζεται ότι ο περιορισμός ότι ο αριθμός των θέσεων που προσφέρουν ανά κατηγορία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% της δυναμικότητας κάθε δομής αφορά αποκλειστικά στις υπηρεσίες σύζευξης. Επίσης, ότι κάθε δομή μπορεί να δεχθεί αριθμό ωφελουμένων με «αξία τοποθέτησης» ίσο με τον αριθμό θέσεων της συνολικής δυναμικότητάς της.

Τη νέα απόφαση με τις τροποποιήσεις συνυπογράφουν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Αλέξανδρος Χαρίτσης και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου.