Skip to main content

Προτροπή Ομπάμα στην ΠΓΔΜ για το Σκοπιανό

Επιστολή στον πρόεδρο της πΓΔΜ, Γκ.Ιβάνοφ, έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προτρέποντας την κυβέρνηση να συνεχίσει να εργάζεται για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της χώρας το συντομότερο δυνατόν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, στην οποία προτρέπει την χώρα να συνεχίσει να εργάζεται για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

«Σας ενθαρρύνουμε να συνεχίσετε να εργάζεστε μέσω της διαδικασίας τουΟΗΕ για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος το συντομότερο δυνατό,κάτι που θα επέτρεπε στη χώρα σας να κινηθεί προς την κατεύθυνσηεκπλήρωσης των ευρωατλαντικών της επιδιώξεων», καταλήγει ο κ. Ομπάμαστην επιστολή του προς τον κ. Ιβάνοφ.

Παράλληλα, εκφράζει τις ευχαριστίες του για την αύξηση του αριθμού των στρατιωτών της πΓΔΜ στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο της δύναμης του ΝΑΤΟ, ISAF. «Με τη συμβολή της αυτή, η Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην ISAF. Εκτιμούμε τη σταθερή συνεργασία της χώρας σας ως απάντηση στις κοινές προκλήσεις, όχι μόνο στο Αφγανιστάν αλλά και σε άλλα μέρη ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Βοσνίας και του Ιράκ», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Ομπάμα στην επιστολή του αυτή που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του κ. Ιβάνοφ.

Σήμερα, στα Σκόπια πραγματοποιήθηκε σχετική τελετή για την αποστολή 79 επιπλέον στρατιωτών της πΓΔΜ στο Αφγανιστάν, στην οποία, μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην πΓΔΜ, Φίλιπ Ρίκερ.

Με την αποστολή επιπλέον 79 στρατιωτών, η δύναμη της πΓΔΜ στο Αφγανιστάν θα ανέρχεται συνολικά στους 242 στρατιώτες, που σε ποσοστό αναλογεί στο 4% επί του συνόλου του στρατού της χώρας.