Skip to main content

Προτροπές ΗΠΑ σε Ε.Ε. για κυρώσεις στη Συρία για χρήση χημικών όπλω

Η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο στο σχέδιο απόφασης που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και προέβλεπε την επιβολή κυρώσεων

Προτροπές στις χώρες της Ευρώπης να επιβάλουν κυρώσεις στην κυβέρνηση της Συρίας και σε Σύρους αξιωματούχους που εμπλέκονται σε επιθέσεις με χημικά όπλα στην εμπόλεμη χώρα, θα απευθύνει η Ουάσιγκτον, όπως δήλωσε χθες η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι.

«Τα ονόματα των προσώπων και των εταιρειών που ενέχονται στη χρήση χημικών όπλων του (σ.σ. καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ είναι δημόσια γνωστά – βρίσκονται στο παράρτημα αυτού του σχεδίου απόφασης (σ.σ. του Συμβουλίου Ασφαλείας) και μπορούν να τα δουν όλοι. Οι ΗΠΑ ήδη αποφάσισαν να επιβάλουν κυρώσεις σε κάθε πρόσωπο και σε κάθε οντότητα που αναφέρεται στο παράρτημα», ανέφερε η Χέιλι. «Θα συνεργαστούμε με τους εταίρους μας, την Ε.Ε. και άλλους, για να επιβληθούν κυρώσεις το ταχύτερο δυνατόν», πρόσθεσε η ίδια.

Η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο στο σχέδιο απόφασης που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και προέβλεπε την επιβολή κυρώσεων στη Συρία εξαιτίας των επιθέσεων με χημικά όπλα για τις οποίες φέρεται να ευθύνεται η Δαμασκός. Το σχέδιο, το οποίο καταρτίστηκε από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία, συγκέντρωσε εννέα ψήφους, τις ελάχιστες που απαιτούνταν για να εγκριθεί και έτσι η Μόσχα και το Πεκίνο χρησιμοποίησαν το βέτο τους για αποτρέψουν την έγκρισή του.

Το σχέδιο προέβλεπε την απαγόρευση της πώλησης ελικοπτέρων όλων των τύπων στη συριακή κυβέρνηση, στις συριακές ένοπλες δυνάμεις και στις συριακές κρατικές υπηρεσίες. Ακόμη, προέβλεπε την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που φέρονται να ενέχονται σε επιθέσεις με χημικά όπλα ή την παρασκευή χημικών παραγόντων.

Τη 12η Ιανουαρίου οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις εναντίον αξιωματικών των ένοπλων δυνάμεων της Συρίας που φέρονται να εμπλέκονται σε τέτοιες επιθέσεις. Κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης σε επιστημονικούς φορείς και εταιρείες της Συρίας που φέρονται να συμμετείχαν στην ανάπτυξη και την παραγωγή τοξικών ουσιών.