Skip to main content

Πρωτοποριακή μέθοδος χειρουργικής του αγκώνα από το ΑΠΘ

Τα σεμινάρια στα οποία θα παρουσιαστεί η μέθοδος διοργανώνονται από την Α’ Ορθοπαιδική Κλινική του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Ορθοπαιδική Εταιρεία ΜΘ.

Μία πρωτοποριακή μέθοδος χειρουργικής του αγκώνα θα παρουσιαστεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από την Α’ Ορθοπαιδική Κλινική του ΑΠΘ, κατά τη διάρκεια του Επιστημονικού Διεθνούς Σεμιναρίου, με τίτλο «1ο Σεμινάριο Αρθροσκόπησης Αγκώνα σε νωπά πτωματικά παρασκευάσματα» που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017, στο Εργαστήριο Περιγραφικής Ανατομικής του ΑΠΘ.

«Η χειρουργική του αγκώνα αποτελεί ένα ταχέως εξελισσόμενο πεδίο στην Ορθοπαιδική χειρουργική. Η αρθροσκοπική τεχνική, η οποία έχει μεταβάλλει δραματικά τη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση σε ένα μεγάλο εύρος παθήσεων, έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια και στον τομέα αυτό, παρέχοντας ασφαλείς και αποτελεσματικές λύσεις στους ασθενείς» αναφέρει ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Σεμιναρίου, Αν. Καθηγητής Ορθοπαιδικής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Κ. Γκιβίσης.

Το «1ο Σεμινάριο Αρθροσκόπησης Αγκώνα σε νωπά πτωματικά παρασκευάσματα», στο οποίο συμμετέχουν εκπαιδευτές διεθνώς αναγνωρισμένοι, θα προηγηθεί του «3ου Σεμιναρίου Τενοντομεταθέσεων άνω άκρου», που διοργανώνεται ήδη με επιτυχία και μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων από όλη την Ευρώπη και τις Αραβικές xώρες και θα πραγματοποιηθεί στις 2-4 Φεβρουαρίου 2017, στο Εργαστήριο Περιγραφικής Ανατομικής του ΑΠΘ.

Το Σεμινάριο Τενοντομεταθέσεων του ΑΠΘ ξεκίνησε από το 2015, με πρωτοβουλία του Αν. Καθηγητή Ορθοπαιδικής του ΑΠΘ Παναγιώτη Κ. Γκιβίση. Το Σεμινάριο είναι μοναδικό στο είδος του, σε όλη την Ευρώπη, η γνώση του παρέχεται σε διεθνές επίπεδο και έχει ήδη καθιερωθεί, ως θεσμός, στη διεθνή ιατρική κοινότητα.

Στο Διεθνές Σεμινάριο του ΑΠΘ θα εκπαιδευτούν, σε 12 πτωματικά παρασκευάσματα, 36 ιατροί από χώρες όπως Ιταλία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Νότια Αφρική, Ρωσία και Ελλάδα, ενώ το θεωρητικό μέρος, που αφορά στις δυνατότητες των τενοντομεταθέσεων, καθώς και στη μετεγχειρητική αποκατάσταση, είναι ανοιχτό σε φοιτητές, φυσικοθεραπευτές, νοσηλευτές αλλά και ασθενείς.

Τα συγκεκριμένα χειρουργεία των τενοντομεταθέσεων είναι απαιτητικά, επειδή απαιτούν υψηλό επίπεδο γνώσεων και τεχνικής κατάρτισης. Οι τενοντομεταθέσεις διδάσκονταν μέχρι τώρα, μεμονωμένες σε σεμινάρια διεθνή και τοπικά, αλλά όχι ως συνολική μέθοδος που όταν εφαρμοστεί, προσφέρει νέες δυνατότητες αποκατάστασης.

Με αυτόν τον τρόπο ο ασθενής οδηγείται σε αυτονομία, καθώς το αποτέλεσμα είναι μόνιμο, προσφέρει δυνατότητες αποκατάστασης, βελτίωσης της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής αλλά και επανένταξης στον εργασιακό χώρο. Ο ασθενής, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, μπορεί να εξέλθει την επόμενη μετεγχειρητική ημέρα.

Οι τενοντομεταθέσεις αποτελούν μοναδική λύση για ασθενείς όλων των ηλικιών που για κάποιο λόγο (τροχαίο, εγκεφαλική βλάβη, μαιευτική παράλυση, τραυματισμός κ.α.) έχουν υπολειμματική λειτουργία στο άνω άκρο.

Τενοντομετάθεση είναι η μεταφορά ενός τένοντα από την αρχική θέση του σε μία άλλη, έτσι ώστε να επιτελεί πλέον μια λειτουργία διαφορετική από την αρχική. 250.000 έως 500.000 άνθρωποι, σε όλο τον κόσμο, μένουν παράλυτοι κάθε χρόνο. Πρόκειται για νέα, υγιή και δραστήρια άτομα, ηλικίας 20-40 ετών.

Τα Σεμινάρια διοργανώνονται από την Α’ Ορθοπαιδική Κλινική του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Ορθοπαιδική και Τραυματολογική Εταιρεία Μακεδονίας Θράκης και τελούν υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.

Περισσότερες πληροφορίες: www.tendontransferseminar.com και www.elbowarthroscopyseminar.gr

Τα προγράμματα των δύο σεμιναρίων (εδώ και εδώ).