Skip to main content

Πρωτογενές πλεόνασμα: Πώς πέρασε η «πρώτη μέρα του πολέμου»

Το θέμα, όπως πληροφορείται η Voria, συζητήθηκε για πρώτη φορά στα δύο τελευταία προγραμματισμένα EuroWorkingGroup, που έγιναν στις Βρυξέλλες

«Η πρώτη μέρα του πολέμου» για τη νέα σεζόν σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του μεγάλου στόχου της ελληνικής κυβέρνησης πέρασε, χωρίς σχεδόν κανείς να το καταλάβει. Όπως πληροφορείται μόλις τώρα η Voria.gr στα δύο τελευταία προγραμματισμένα EuroWorkingGroup, που έγιναν στις Βρυξέλλες, συζητήθηκε για πρώτη φορά το θέμα της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος. Τη μάχη ανέλαβε να δώσει στο ντεμπούτο του ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Μ. Αργυρός. Αυτός εκπροσώπησε την Ελλάδα στις συγκεκριμένες συνεδρίασεις, οι οποίες, τελικά, μόνο εύκολες δεν ήταν.

Εν πολλοίς το ίδιο θα ισχύσει και για το EuroWorkingGroup που ακολουθεί, αυτό του Νοεμβρίου. Κι εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διερευνηθεί το έδαφος για τον υπολογισμό των ANFAs (πρόκειται για τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από την διαχείριση των ελληνικών ομολόγων που είχαν στα χαρτοφυλάκια τους) στα έσοδα του προϋπολογισμού, ώστε να εξασφαλισθεί η έμμεση μείωση του πλεονάσματος για το 2021. Αν ανάψει πράσινο φως, τότε στο Eurogroup του Δεκεμβρίου ή του Ιανουαρίου, το θέμα θα τεθεί κι επισήμως. Απλά, προς το παρόν, δεν ανακοινώνεται τίποτα.

Γι αυτό και δεν αναφέρθηκε καθόλου στο ζήτημα και ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόσο στα εγκαίνια της ΔΕΘ, όσο και κατά το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, όπου μίλησε με δεκάδες επενδυτές και τον ρώτησαν πολλές φορές για το θέμα.

Να σημειωθεί ότι και στις δυο περιπτώσεις, οι κ. Γεραπετρίτης και Σκέρτσος συγκέντρωσαν, «χτένισαν» και προώθησαν στον πρωθυπουργό τα υπουργικά σημειώματα για τις ομιλίες του που τελικά δεν έκρυβαν και μεγάλες εκπλήξεις. Αλλωστε, όπως επισημαίνεται και από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η όλη ιστορία είναι "κουκιά μετρημένα".