Skip to main content

Αγορά οικοπέδου για το αποτεφρωτήριο αποφάσισε ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Πράσινο φως από το δημοτικό συμβούλιο για την αγορά οικοπέδου από τον δήμο Θεσσαλονίκης, με σκοπό τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών.

Το πράσινο φως άναψε το δημοτικό συμβούλιο για την αγορά οικοπέδου με σκοπό τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) από το δήμο Θεσσαλονίκης. Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα από όλες τις παρατάξεις, ενώ απουσίαζαν ο Μάκης Στεργίου και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

«Είμαστε υπερ του αποτεφρωτηρίου, έστω και αν υπάρχει μόνο ένας που το θέλει» τόνισε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο είναι θετικό το γεγονός ότι όλοι συμφωνούν στη δημιουργία του αποτεφρωτηρίου. «Από τη στιγμή που υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν το σώμα τους να καεί το θέμα έχει λήξει» υπογράμμισε, σημειώνοντας πως «στο εξής την ευθύνη έχουν πλέον οι τεχνικές υπηρεσίες να προχωρήσουν στην υλοποίηση».

Κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρος Καλαφάτης ζήτησε την αναβολή της συζήτησης, καθώς απουσίαζε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. Ωστόσο, ο κ. Καλαφάτης νωρίτερα στην τοποθέτησή του ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ του αποτεφρωτηρίου, σημειώνοντας πως το ζήτημα «θέλει πολύ συγκροτημένη προσπάθεια και συγκεκριμένο προγραμματισμό και μελέτη και όχι για πάει στις καλένδες, για να μην αποτελέσει πυροτεχνηματική παρέμβαση της διοίκησης».  

«Είμαι φανατικά υπέρ της δημιουργίας αποτεφρωτηρίου, αλλά για την αγορά οικοπέδου θα προτιμούσα να ήταν στη Θέρμη» τόνισε η Ρία Καλφακάκου, από την παράταξη «Ανοιχτή Πόλη».

«Έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό» σημείωσε από την πλευρά της η Ελεάνα Ιωαννίδου από την παράταξη «Γειτονιές σε δράση». Υπέρ τάχθηκε επίσης και ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης από την Λαϊκή Συσπείρωση και ο Γιώργος Ρακκάς από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη».

Στον προϋπολογισμό του δήμου 2015, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα, έχει προβλεφθεί για το σκοπό αυτό από το Αυτοτελές Τμήμα Διαχ/σης Κοιμητηρίων το ποσό των 400.000 ευρώ. Οι όροι για τη διενέργεια του διαγωνισμού αναμένεται να οριστικοποιηθούν στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Η απόσβεση του κόστους της αγοράς θα πραγματοποιηθεί από τα αναμενόμενα έσοδα που θα προκύψουν από το αποτεφρωτήριο.

Στην εισήγηση της Διεύθυνσης Δημοτικών Προσόδων και Πόρων της αντιδημαρχίας Οικονομικών, η οποία θα τρέξει τον διεθνή διαγωνισμό για την αγορά του οικοπέδου δεν γίνεται αναφορά σε τοποθεσία, η οποία, βάσει της νομοθεσίας, μπορεί να είναι σε έκταση ιδιοκτησίας του, εντός ή εκτός διοικητικών ορίων, μετά τη λήψη των απαραίτητων αδειών από την Περιφέρεια. Στην περίπτωση, που το αποτεφρωτήριο γίνει σε περιοχή άλλου δήμου, ξεκαθαρίζεται, σύμφωνα με τη νομοθεσία, πως απαιτείται η γνώμη και όχι η σύμφωνη γνώμη του δήμου, όπου υπάρχει το οικόπεδο που θα ανεγερθεί το Κέντρο Αποτέφρωσης.

Σημειώνεται πάντως ότι ήδη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης έχει εκφράσει τη βούληση το αποτεφρωτήριο να κατασκευαστεί στην βιομηχανική περιοχή της Σίνδου, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση του δημάρχου Δέλτα Μίμη Φωτόπουλου, ο οποίος θα κληθεί απλά να διατυπώσει τη γνώμη του για το θέμα.

Σύμφωνα με την εισήγηση, η εγκατάσταση και λειτουργία αποτεφρωτηρίων ως δραστηριότητα χαμηλής όχλησης δε επιβαρύνει το περιβάλλον με θορύβους ή ρύπους, συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των κοιμητηρίων και συντελεί στην προστασία του υδροφόρου ορίζοντα. Πάντως το οικόπεδο όπου θα κατασκευαστεί το αποτεφρωτήριο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 4 στρεμμάτων ενώ το κτίσμα υπολογίζεται ότι θα καλύψει επιφάνεια 1.000 τμ.