Skip to main content

Πρώτο σε δημοσκόπηση το ακροδεξιό κόμμα στην Ολλανδία

Όπως προκύπτει από τα δημοσκοπικά ευρήματα, το PVV θα ανακηρυσσόταν πρώτο κόμμα στην Ολλανδία με 33 έδρες στο κοινοβούλιο σε σύνολο 150

Το ακροδεξιό ολλανδικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) εμφανίζεται πρώτο σε μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής του Γκέερτ Βίλντερς δικάζεται με την κατηγορία της υποκίνησης μίσους.

Αν διεξάγονταν εκλογές αυτή την εβδομάδα, το PVV θα ανακηρυσσόταν πρώτο κόμμα στην Ολλανδία με 33 έδρες στο κοινοβούλιο σε σύνολο 150, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Maurice de Hond.

Οι Ολλανδοί θα κληθούν στις κάλπες τον Μάρτιο για τις βουλευτικές εκλογές. Το PVV αυτή τη στιγμή έχει 12 έδρες στην κάτω βουλή της χώρας.

«Η δίκη του Βίλντερς ενίσχυσε τη θετική εκλογική τάση του PVV, η οποία καταγράφεται μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ», στις αμερικανικές εκλογές, εξήγησε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το ινστιτούτο.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε θα βρισκόταν στη δεύτερη θέση με 25 έδρες, έναντι 41 που έχει τώρα.

Ο Βίλντερς αντιμετωπίζει κατηγορίες επειδή υποσχέθηκε «λιγότερους Μαροκινούς» στην Ολλανδία στη διάρκεια μιας εκδήλωσης στη Χάγη μετά τις περιφερειακές εκλογές του Μαρτίου του 2014.

Κατά την τελευταία ημέρα της δίκης του, που διήρκησε τρεις εβδομάδες, ο Βίλντερς δήλωσε ότι «δεν είναι ρατσιστής» στη διάρκεια μιας ομιλίας του ενώπιον των δικαστών που κράτησε ένα τέταρτο της ώρας και μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

«Αν με κρίνετε ένοχο, κρίνετε ένοχους τους μισούς Ολλανδούς», τόνισε.

Η εισαγγελία έχει ζητήσει να επιβληθεί στον ακροδεξιό πολιτικό πρόστιμο 5.000 ευρώ και η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται στις 9 Δεκεμβρίου.