Skip to main content

Πρώτο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών στην Καλαμαριά

Το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην αρχαία Ελληνική μουσική, συνάδοντας με τις εκδηλώσεις για το «Διεθνές έτος Αριστοτέλη»

Το 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών διοργανώνει για πρώτη φορά φέτος ο δήμος Καλαμαριάς, από τις 13 έως τις 15 Μαΐου στο Πολυλειτουργικό Κέντρο της Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς (Καραμαούνα 29).

Πρόκειται για μια προσπάθεια που έρχεται να καλύψει το κενό στη διάδοση και ανάδειξη του έργου μουσικών, εκπαιδευτικών και παιδιών- μελών των σχολικών χορωδιών στη Βόρεια Ελλάδα. Στην ευρωπαϊκή του διάσταση, το Φεστιβάλ έχει στόχο  να συνεισφέρει στη συνάντηση και αλληλεπίδραση παιδιών από διαφορετικές κουλτούρες της Ευρώπης και να προβάλλει τη μουσική, ως κοινό πεδίο συνάντησης των εθνικών πολιτισμών της ευρωπαϊκής μήτρας.

Το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην αρχαία Ελληνική μουσική, συνάδοντας με τις εκδηλώσεις για το «Διεθνές έτος Αριστοτέλη». Στις παράλληλες εκδηλώσεις της Συνάντησης, περιλαμβάνεται επίσης και η παρουσίαση των χαρακτηριστικότερων αρχαίων Ελληνικών μουσικών οργάνων, που έχουν κατασκευάσει ειδικοί μελετητές.

Το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να αποτελέσει  σημαντικό μουσικό και πολιτιστικό θεσμό του Δήμου και τελεί υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μαέστρου Γιάννη Κούκα, διευθυντή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας και της Χορωδίας του Δήμου Καλαμαριάς.

Η κάθε χορωδία που θα συμμετέχει θα εκτελέσει ένα ελεύθερο πρόγραμμα διαρκείας 10-20 λεπτών. Σε όλα τα μέλη των χορωδιών και  τους διευθυντές τους θα δοθούν Διπλώματα Συμμετοχής ενώ θα υπάρξουν και τιμητικές διακρίσεις για όλες τις χορωδίες στις κατηγορίες:

 1.    πρωτοεμφανιζόμενης χορωδίας
 2.    επιλογής ρεπερτορίου
 3.    σκηνικής έκφρασης
 4.    πρωτότυπης απόδοσης και
 5.    ερμηνευτικής απόδοσης

Την Κριτική Επιτροπή θα αποτελέσουν εξέχουσες προσωπικότητες από το χώρο της μουσικής. Συνδιοργανωτές του Φεστιβάλ είναι επίσης η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας  και το 17ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες σχολικές χορωδίες μπορούν να απευθύνονται στην Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ (2313 314 170 ή 2313 314 173 και 2313 314 174).