Skip to main content

Πρωτιά της Ελλάδας στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2007 - 2013

Η Ελλάδα πέτυχε το υψηλότερο ποσοστό απορρόφησης μεταξύ των χωρών μελών της ΕE, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας.

Την πλήρη απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ για την περίοδο 2007 – 2013 ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας, μετά και την τυπική ολοκλήρωση της προγραμματικής περιόδου στις 31 Μαρτίου.

Μάλιστα, η Ελλάδα πέτυχε το υψηλότερο ποσοστό απορρόφησης μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ, επιτυγχάνοντας όλους τους στόχους της.

«Καταφέραμε, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, να ολοκληρώσουμε επιτυχώς το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και να απορροφήσουμε όλους τους πόρους, διασφαλίζοντας ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από την οικονομία» σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης.

Όπως σημείωσε παράλληλα, «η επιτυχία αυτή έρχεται σε πείσμα της τραγικής κατάστασης που παραλάβαμε από τους προκατόχους μας στα προγράμματα του ΕΣΠΑ».

«Η χαμηλή απορρόφηση, η απουσία σχεδιασμού, η προχειρότητα και η κακοδιαχείριση ήταν ο κανόνας, με αποτέλεσμα η χώρα μας να κινδυνεύει να χάσει σημαντικούς πόρους, σε μία συγκυρία μάλιστα που τους είχε ανάγκη περισσότερο από ποτέ» έσπευσε να προσθέσει.

Όσον αφορά την τρέχουσα περίοδο 2014 - 2022, ο αναπληρωτής υπουργός εξήγησε ότι «ενεργοποιήσαμε ήδη, πάνω από το 56% των προγραμμάτων και το 2016 πετύχαμε υψηλή απορρόφηση, ξεπερνώντας κατά πολύ τον στόχο που είχαμε θέσει από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».