Skip to main content

Πρωτιά ΔΗΚΙΟ και Κόλλια στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου

Η Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων λαμβάνει πανελλαδικά ποσοστό 34-35% ενώ ακολουθεί η ΠΑΣΚΟ με ποσοστό που αγγίζει το 28%

Η Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων η οποία πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία είναι η νικήτρια των σημερινών εκλογών για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα η ΔΗΚΙΟ λαμβάνει πανελλαδικά ποσοστό περίπου 34-35% ενώ ακολουθεί η ΠΑΣΚΟ (πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ) με περίπου 28%. Η ΔΗΚΙΟ αύξησε κατά περίπου 2% τις δυνάμεις της σε σχέση με το 2013, ενώ μεγαλύτερη είναι η άνοδος της ΠΑΣΚΟ.

O Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα οι οικονομολόγοι μίλησαν και επιβράβευσαν για ακόμη μία φορά τη ΔΗ.ΚΙ.Ο. για το έργο της στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Με μεγάλη αύξηση των ποσοστών της, την κατέστησαν και πάλι πρώτη δύναμη και με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο. Την επόμενη μέρα όλοι οι οικονομολόγοι, ενωμένοι, εργαζόμαστε για ένα Οικονομικό Επιμελητήριο με ακόμα ισχυρότερη φωνή, προς όφελος της πολιτείας και των Συναδέλφων. Προς όφελος της χώρας».

Στη Θεσσαλονίκη

Στο Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας στο οποίο εκπροσωπούνται οι οικονομολόγοι από τους νομούς Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Χαλκιδικής πρώτη βγήκε η ΔΗΚΙΟ η οποία συγκέντρωσε το 44% των ψήφων, παρουσιάζοντας ελαφρά πτώση σε σχέση με το 2013 όταν είχε λάβει περίπου 52%. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στη συμμετοχή στις εκλογές της παράταξης «Δύναμη Οικονομολόγων» η οποία προέρχεται από τους κόλπους της ΔΗΚΙΟ. Μάλιστα, εξ αιτίας της διάσπασης τα στελέχη της «Δύναμης Οικονομολόγων» Μιχάλης Κούπκας και Μενέλαος Παπαποστόλου διαγράφηκαν από τη ΝΔ.

Στην τοπική κάλπη για την ανάδειξη του 7μελους διοικητικού συμβουλίου του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας ψήφισαν 1.929 μέλη (σε σύνολο 14.200 μελών), περίπου 300 περισσότεροι σε σχέση με το 2013.

Τα αποτελέσματα σε αυτήν την κάλπη ήταν τα εξής: Πρώτη αναδείχθηκε η ΔΗΚΙΟ με 831 ψήφους (44%) και 3 έδρες. Από μια έδρα καταλαμβάνουν οι: «Δύναμη Οικονομολόγων» 291 ψήφους (15,4%), ΠΔΣ (πρώην ΠΑΣΚΕ) 236 ψήφους (13%), ΥΠΟΦΕΕ 219 ψήφους (12%) και ΑΚΙΟΕ 128 ψήφους (6%). Χωρίς έδρα έμειναν η Πανεπιστημονική (πρόσκειται στο ΚΚΕ) με 86 ψήφους (4,5%) και η ΣΥΝΑΡΟΕ (πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) με 70 ψήφους (3,7%).

«Το εκλογικό αποτέλεσμα δικαιώνει τη ΔΗΚΙΟ η οποία κατέλαβε ξανά την πρώτη θέση, παρά τις διασπαστικές κινήσεις που έγιναν. Πλέον θα επιδιώξουμε συνεργασίες και με τις άλλες παρατάξεις για τη συγκρότηση ενός ισχυρού αντιπροσωπευτικού προεδρείου για το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας» δήλωσε στη Voria.gr το στέλεχος της ΔΗΚΙΟ, Κώστας Ταγγίρης.

Σημειώνεται ότι στις εκλογές του 2013 η ΔΗΚΙΟ είχε καταλάβει το 52% των ψήφων και 4 έδρες. Η ΔΗΚΙΟ πρώτευσε και στη δεύτερη κάλπη για την ανάδειξη της κεντρικής διοίκησης συγκεντρώνοντας περίπου το 52% των ψήφων.

 

Ικανοποίηση στη ΝΔ

Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε: «Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας στον πρόεδρο κ. Κώστα Κόλλια και όλα τα στελέχη της Δημοκρατικής Κίνησης Οικονομολόγων για την νίκη της στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Χιλιάδες επιστήμονες Οικονομολόγοι, βρέθηκαν σήμερα στις κάλπες εκλέγοντας νέα διοίκηση στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Χιλιάδες είναι αυτοί που επέφεραν στη πρώτη θέση την ΔΗΚΙΟ! Η αποψινή νίκη, αποτελεί νίκη των φιλελεύθερων θέσεων, των θέσεων και των αξιών της ΝΔ και του Προέδρου μας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη!»

 

Δήλωση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ

Σε δήλωσή του για τις εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης αναφέρει τα εξής: «Το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος κατέδειξε ότι ο στόχος της προοδευτικής παράταξης για αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών από τα κάτω βρίσκει διαρκώς όλο και πιο πρόσφορο έδαφος. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση που διεξήχθη μέχρι σήμερα σε πανελλαδικής εμβέλειας αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες οι παρατάξεις που εκπροσωπούν τον ιδεολογικό μας χώρο επιτυγχάνουν αποτελέσματα πολλαπλάσια της σημερινής κοινοβουλευτικής απήχησης της Συμπαράταξης. Η ελπιδοφόρα αυτή εξέλιξη επισφραγίζει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την αναγκαιότητα για ενότητα και ανανέωση του χώρου σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής ζωής. Το δρόμο δείχνουν τα Επιμελητήρια. Μόνο ενωμένοι, με βάση τις ιδεολογικές μας αρχές & τις ηθικές μας αξίες, γράφουμε ιστορία!!!».