Skip to main content

Πρώτη υπουργική διάσκεψη του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών

Στη διάσκεψη, που γίνεται με πρωτοβουλία του Έλληνα ΥΠΕΞ, θα πάρουν μέρος υπουργοί Εξωτερικών και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι 10 κρατών.

Τις εργασίες της Υπουργικής Διάσκεψης του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών θα κηρύξει σήμερα το πρωί στο Ζάππειο Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Στη διάσκεψη, που πραγματοποιείται κατόπιν διπλωματικής πρωτοβουλίας του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά θα πάρουν μέρος υπουργοί Εξωτερικών και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι 10 κρατών (Κίνας, Ινδίας, Ιράκ, Ιράν, Αιγύπτου, Ελλάδας, Ιταλίας, Μεξικού, Περού και Βολιβίας) που αντιπροσωπεύουν αρχαίους πολιτισμούς.

Τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στο Φόρουμ καλούνται να διαδραματίσουν σήμερα έναν ειδικό ρόλο, καθώς ο Πολιτισμός, που εξακολουθεί να είναι επίκαιρος και να επηρεάζει την ανθρωπότητα, συνιστά μορφή ήπιας ισχύος, αλλά και οικονομική δύναμη.

Βασικός στόχος της ελληνικής διπλωματίας είναι η οικοδόμηση «θετικής ατζέντας» συνεργασίας στις διεθνείς σχέσεις, αλλά και ανάδειξης του πολυδιάστατου ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας στο διεθνές περιβάλλον, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στη συνάντηση θα μιλήσουν μεταξύ άλλων ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Κινέζος ομολόγός του Γουάνγκ Γί.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρέμβουν στο πλαίσιο της Διάσκεψης και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τους τρόπους αξιοποίησης του Πολιτισμού για την προώθηση συνεργασιών.

Στις 13:00 αναμένεται ο χαιρετισμός του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Φόρουμ, περίπου στις 15.30, θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου.