Skip to main content

Πρώτη δημόσια διαβούλευση για τη βιώσιμη κινητικότητα στη Θεσσαλονίκη

Βασικός στόχος του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας είναι η διευκόλυνση των μετακινήσεων -με ήπια και βιώσιμα μεταφορικά μέσα- των κατοίκων.

Την πρώτη δημόσια διαβούλευση στο πλαίσιο του έργου «Ανάπτυξη του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης» (ΣΒΑΚ) με τίτλο: «Καθορισμός προσδοκιών και διατύπωση οράματος για την πόλη» διοργάνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ), σήμερα, Πέμπτη 29 Μαρτίου.

Στη διάρκεια των εργασιών, εκπρόσωποι δημόσιων και ιδιωτικών φορέων της πόλης ενημερώθηκαν με επίκαιρα στοιχεία για τις αστικές μεταφορές και την υφιστάμενη κατάσταση των μετακινήσεων στην Θεσσαλονίκη.

Οι προσκεκλημένοι έκαναν τις δικές τους τοποθετήσεις και κατέθεσαν τις απόψεις τους για το σύνολο του συστήματος μεταφορών και μετακινήσεων στην πόλη. Μέσα από τη συζήτηση που ακολούθησε οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμβάλλουν στη διατύπωση προτάσεων σχετικά με τις προτεραιότητες και τους στόχους της κινητικότητας στην Θεσσαλονίκη, με συνθήκες ασφάλειας και με βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον υποδομές.

Βασικός στόχος του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας είναι η διευκόλυνση των μετακινήσεων -με ήπια και βιώσιμα μεταφορικά μέσα- των κατοίκων, των επισκεπτών και των αγαθών, ώστε να εξασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις καθημερινές δραστηριότητες, να αυξηθούν τα παρεχόμενα επίπεδα ασφάλειας και να αναβαθμιστεί συνολικά η ποιότητα του αστικού ιστού.

Η εκπόνηση του ΣΒΑΚ έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός Στρατηγικού Σχεδίου, το οποίο επικεντρώνεται στην αναβάθμιση των συνθηκών κινητικότητας και ποιότητας ζωής ενός αστικού κέντρου. Παράλληλα, μέσω του συμμετοχικού σχεδιασμού, καλείται να αντιμετωπίσει τα τρέχοντα κυκλοφοριακά προβλήματα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στις οδικές συνδέσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης με τους όμορους δήμους, να καθορίσει τις προσδοκίες και να διατυπώσει μέσω των διαβουλεύσεων το όραμα για την κινητικότητα της πόλης στο εγγύς μέλλον.

Τις εργασίες της πρώτης δημόσιας διαβούλευσης παρακολούθησαν ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς και ο Ανιτδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Γιώργος Δημαρέλος.

Για την πορεία και τις εκδηλώσεις του έργου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.svakthess.imet.gr και να συμμετέχουν στις έρευνες μεταφέροντας τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους.