Skip to main content

Πρώτη απαγόρευση απόπλου για παράνομη ναύλωση σκάφους

Το ναυλοσύμφωνο είχε την υπογραφή του πλοιοκτήτη αλλά όχι τις υπογραφές των επιβαινόντων ενώ δεν είχε συνταχθεί ούτε λίστα επιβατών.

Η πρώτη απαγόρευση απόπλου για παράνομη ναύλωση επεβλήθη χθες, κατά τη διενέργεια συντονισμένου ελέγχου από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Επιδαύρου με τη συνδρομή στελεχών του Τμήματος Ασφαλείας του Λιμεναρχείου Κορίνθου, σε σκάφος το οποίο κατέπλευσε στο λιμένα του Κόρφου Κορινθίας.

 Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, με την ψήφιση και εφαρμογή του νόμου 4487/2017 ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ολοκλήρωσε το νομικό πλαίσιο που απαιτείται για την πλήρη εκρίζωση του φαινομένου των παράνομων ναυλώσεων στις ελληνικές θάλασσες. Αξίζει να σημειωθεί ότι επί δεκαετίες διάφοροι επιτήδειοι εκμεταλλεύονταν την έλλειψη του νομικού καθεστώτος για την προστασία της δραστηριότητας τουριστικών σκαφών αναψυχής και ασυδοτούσαν σε βάρος του ελληνικού δημοσίου (το οποίο έχανε έσοδα από διαφυγόντες φόρους) και των επιχειρηματιών που λειτουργούσαν με βάση το νόμο, προστατεύοντας και αναδεικνύοντας το ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Κατά τη διάρκεια ελέγχου διαπιστώθηκε ότι το σκάφος  ΒΙΚΤΩΡΙΑ Ν.Κέρκυρας 601, είχε ναυλωθεί παράνομα σε τέσσερις  αλλοδαπούς για το χρονικό διάστημα από 13-08-2017 έως 24-08-2017 με τόπο επιβίβασης και αποβίβασης τον λιμένα Κόρφου Κορίνθου χωρίς να υφίσταται η απαιτούμενη άδεια.

Επιπλέον, το ναυλοσύμφωνο είχε την υπογραφή του πλοιοκτήτη αλλά όχι τις υπογραφές των επιβαινόντων ενώ δεν είχε συνταχθεί ούτε λίστα επιβατών. Επιπρόσθετα, το Ε/Γ-Τ/Ρ δεν έφερε και άλλα νόμιμα πιστοποιητικά περί αξιοπλοΐας και ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Από το Γ' Λιμενικό Τμήμα Παλαιάς Επιδαύρου του Λιμεναρχείου Κορίνθου, απαγορεύτηκε ο απόπλους του παραπάνω σκάφους και κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.