Skip to main content

Προθεσμία 48 ωρών στην Ελλάδα για εναλλακτική πρόταση

Μήνυμα Γιούνκερ στην ελληνική κυβέρνηση για εναλλακτικό ρεαλιστικό σχέδιο. Στις Βρυξέλλες εσπευσμένα Τσακαλώτος και Παππάς.

Μετά το αδιέξοδο που προέκυψε στις διαπραγματεύσεις την προηγούμενη εβδομάδα, οι διαδικασίες επιταχύνονται, και η Κομισιόν φέρεται να δίνει άτυπη προθεσμία 48 ωρών στην ελληνική πλευρά, προκειμένου να υπάρξει, αν όχι τελική συμφωνία, τουλάχιστον ουσιαστική σύγκλιση, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται την Τετάρτη.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος τόνισε ότι χρειάζονται εναλλακτικές προτάσεις από την Ελλάδα, προειδοποιώντας ότι στην περίπτωση που αυτές δεν υπάρξουν, δεν θα έχει νόημα να πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Τετάρτης.

Αποκλείοντας ένα ενδεχόμενο Grexit, o πρόεδρος της Κομισιόν δεν άφησε ασχολίαστη ούτε το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα μεταξύ του ίδιου και του Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας πως «πρέπει κανείς να τηρεί κάποιους συγκεκριμένους κανόνες και κάποιος όπως εγώ που επί μήνες προσπαθεί να στήσει γέφυρες, χρειάζεται και το ελληνικό μέρος της γέφυρας και αυτό δεν το βλέπω αυτή τη στιγμή».

Χαρακτηριστική της αίσθησης του κατεπείγοντος που υπάρχει πλέον στην ελληνική πλευρά είναι η εσπευσμένη επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, και του επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης και αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στις Βρυξέλλες, όπου είχαν συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση συζητήθηκε η συνέχιση της διαδικασίας διαβούλευσης και ειδικότερα ο τρόπος σύγκλισης στο δημοσιονομικό κενό έως το τέλος του 2016. 

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν, η οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Αυστριακός καγκελάριος επανέλαβε στον Έλληνα πρωθυπουργό την ανάγκη να υπάρχει μια μακροπρόθεσμη διευθέτηση της χρηματοδότης για την Ελλάδα, ενώ κατά τη συζήτηση κλείστηκε επίσκεψή του στην Αθήνα στις 16 Ιουνίου.