Skip to main content

Πρωτεύουσα της ημιαπασχόλησης η Θεσσαλονίκη

Δραματικά και επιδεινούμενα είναι τα στοιχεία για την ανεργία, αφού μόνο στο νομό Θεσσαλονίκης οι άνεργοι έφτασαν στους 130.000, ενώ δύο στις τρεις νέες θέσεις εργασίας είναι μερικής απασχόλησης.
της Κάτιας Γερακαρίτου

Δραματικά και επιδεινούμενα είναι τα στοιχεία για την ανεργία, αφού μόνο στο νομό Θεσσαλονίκης οι άνεργοι έφτασαν στους 130.000 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ την ίδια ώρα το Εργατικό Κέντρο της πόλης εκτιμά ότι τα χειρότερα έπονται.

Εφιαλτικότερη είναι η κατάσταση στους νέους, όπου αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το ΕΚΘ, ένας στους τρεις είναι χωρίς δουλειά, ενώ το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες ξεπερνά το 35%. 

Χαρακτηριστικά είναι και τα παραδείγματα σε κλαδικό επίπεδο, καθώς χωρίς δουλειά έχει μείνει το 50% των εργαζομένων στο κλάδο τεχνικών έργων/ οικοδομής, ενώ ακολουθούν οι κλάδοι εμπορίου κλωστοϋφαντουργίας, ιματισμού και ξύλου. Ο πρόεδρος του ΕΚΘ εκτιμά ότι ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι πιο βαρύς, καθώς τα λουκέτα σε εργοστασιακές μονάδες δεν έχουν τελειωμό, ενώ τάχθηκε ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις του ΟΣΕ, του ΟΛΘ, της ΕΥΑΘ και την πρόσφατη αύξηση των τιμολογίων της.

Πρωτεύουσα της ημιαπασχόλησης χαρακτηρίζεται πλέον η Θεσσαλονίκη, καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, δύο στις τρεις νέες θέσεις εργασίας είναι μερικής απασχόλησης. Αναλυτικότερα, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2010 στην Κεντρική Μακεδονία, σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, 11.280 επιχειρήσεις δήλωσαν 33.466 προσλήψεις, εκ των οποίων οι 16.046 είναι μερικής απασχόλησης, οι 4.090 εκ περιτροπής εργασία και μόνο 13.330 είναι πλήρους και σταθερής απασχόλησης. Μάλιστα, μόνο τον Γενάρη 897 θέσεις μετατράπηκαν σε μερικής απασχόλησης.

Για ζοφερή κατάσταση στα εργασιακά έκανε λόγο σήμερα ο πρόεδρος του ΕΚΘ Νίκος Γιαννόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι «αν ο πρωθυπουργός δεν λάβει το μήνυμα από τις κινητοποιήσεις, τότε θα έχει την ίδια τύχη που είχε και η κυβέρνηση Καραμανλή».

Ο κ. Γιανόπουλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι «όλη η χώρα βιώνει τις αντιλαϊκές πολιτικές του μνημονίου, το οποίο πολλές φορές η κυβέρνηση το χρησιμοποιεί για να περάσει και άλλα αντιλαϊκά μέτρα».

«Δεν γίνεται να σώσουμε την Ελλάδα και να πεθάνουν οι Έλληνες», είπε ο πρόεδρος του ΕΚΘ, ο οποίος απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικό παρόν στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιήσει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΘ το Σάββατο στις 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ, στις 18.00 το απόγευμα στο Άγαλμα του Βενιζέλου. «Το συλλαλητήριο, αυτή τη φορά, θα είναι δυναμικό και μεγάλο, επειδή τα μέτρα είναι σκληρά και βάρβαρα. Τους καλούμε να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το μήνυμα, που θα είναι σκληρό», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΘ.   

Τέλος ο κ. Γιαννόπουλος  εξέφρασε την αντίθεσή του σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα επιβαρύνει κατά 60% το κόστος της θέρμανσης. «Να κάνουμε το σταυρό μας να μην έχουμε βαρύ χειμώνα», κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΚΘ.