Skip to main content

Οι προτεραιότητες της Βουλγαρικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, η κύρια επιδίωξη της Βουλγαρικής Προεδρίας θα είναι η ενότητα των κρατών μελών της ΕΕ να διατηρηθεί...

Την 1η Ιανουαρίου, όταν η Βουλγαρία ανέλαβε επισήμως την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, το ρωσικό πρακτορείο TASS ανέφερε ότι, σύμφωνα με την υπουργό της βουλγαρικής κυβέρνησης, αρμόδια για την Προεδρία, Λιλιάνα Πάβλοβα, η Βουλγαρία σκοπεύει να θέσει το ζήτημα της άρσης των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Την επομένη, η Παβλόβα αρνήθηκε ότι δήλωσε κάτι τέτοιο, διευκρινίζοντας ότι το ρωσικό πρακτορείο επαναλαμβάνει την παρερμηνεία των λόγων της από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, τους οποίους και τότε διέψευσε.

Στις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Βουλγαρική Ραδιοφωνία, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του TASS εάν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της Βουλγαρικής Προεδρίας, η Παβλόβα απάντησε ότι σε διάφορες μορφές του Συμβουλίου της ΕΕ θα αναλύονται οι συνέπειες των μέτρων των Βρυξελλών, ενώ το TASS κυκλοφόρησε πληροφορίες, ότι η Βουλγαρία θα επιδιώξει την αναθεώρηση των κυρώσεων.

Τη νέα κυκλοφορία της παρερμηνείας των λέξεων της υπουργού, που διαψεύστηκε τον Οκτώβριο, η βουλγαρική εφημερίδα «24 ώρες» αποκάλεσε «υβριδική επίθεση από τη Ρωσία, λόγω των κυρώσεων». Όπως αυτή η εφημερίδα, και άλλα ΜΜΕ υπενθύμισαν τη γνωστή εδώ και αρκετό καιρό θέση της Σόφιας ότι η ΕΕ θα μπορούσε να άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μετά την πλήρη εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ για μη παρέμβαση στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας τους αυτονομιστές στο Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ.

Εάν θα υπάρξει νέα παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας πρέπει να αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μέχρι τις 30 Ιουλίου, και η Βουλγαρική Προεδρία λήγει την 1η Ιουλίου.

Πέραν αυτού, και υπό τον τίτλο «Οι καυτές πατάτες της Βουλγαρικής Προεδρίας της ΕΕ», το πρακτορείο Mediapool τονίζει ότι στην ουσία οι σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν κατά τη διάρκεια της Βουλγαρικής Προεδρίας της ΕΕ αφορούν τον καθορισμό του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021 - 2027, τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το διαζύγιο με τη Μεγάλη Βρετανία, τις αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική και τις ποσοστώσεις υποδοχής μεταναστών, καθώς και τη νομοθεσία σχετικά με την Ενεργειακή Ένωση στην Ευρώπη.

Στις συζητήσεις του προϋπολογισμού η Βουλγαρία θα προσπαθήσει να διατηρήσει τα κονδύλια για τις φτωχότερες χώρες, και θα κατευθύνει τη συζήτηση στην αύξηση των συνεισφορών των κρατών μελών στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Στις συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής η Βουλγαρική Προεδρία θα επιδιώξει μια συμβιβαστική λύση που αφορά τη μετεγκατάσταση των μεταναστών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γερμανίας, από τη μία πλευρά, και από την άλλη - την Τσεχία, την Πολωνία και την Ουγγαρία, που είναι πρόθυμες να πληρώσουν περισσότερα χρήματα, αλλά να μη δέχονται μετανάστες.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, η κύρια επιδίωξη της Βουλγαρικής Προεδρίας θα είναι η ενότητα των κρατών μελών της ΕΕ να διατηρηθεί.

Όσον αφορά την Ενεργειακή Ένωση, ο κύριος στόχος της Προεδρίας θα είναι να εγκριθούν οι προτάσεις της ΕΕ για διαφοροποίηση των προμηθειών ενεργειακών πόρων, η κατασκευή νέων κόμβων διανομής φυσικού αερίου και η υιοθέτηση πιο φιλόδοξων στόχων για τη μείωση της ρύπανσης και των κλιματικών αλλαγών.

Τελικώς, συμφώνως προς το Mediapool, στόχος αυτών των επιπέδων θα είναι η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών προτού συζητηθούν τα αμφιλεγόμενα ζητήματα σε επίπεδο Συμβουλίου της ΕΕ.

Μεταφέροντας τις ειδήσεις από τον βουλγαρικό Τύπο, έχω να προσθέσω ότι η Βουλγαρία, αν και το φτωχότερο κράτος και πλέον αδύναμο κράτος της Ε.Ε. δεν λησμονεί την επεκτατική πολιτική, και έμπροσθεν του κτηρίου των διασκέψεων των ηγετών και αξιωματούχων της Ε.Ε. έστησε μνημείο εις ανάμνηση της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, που δεν εφαρμόστηκε, αλλά έδινε την βόρεια Ελλάδα στη Βουλγαρία.