Skip to main content

Προτεραιοτητα το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών

Για θέματα οικονομίας τοποθετήθηκε ο Κ. Καραμανλής, μετά την Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Πρωταρχικό μέλημα είναι να θεραπεύσουμε τις αδυναμίες μας. Η χώρα έχει μεγάλες αναπτυξιακέςδυνατότητες, αλλά χρειάζεται νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών. Όποιος παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει εμπαίζει τους πολίτες», τόνισε ο Κώστας Καραμανλής, στη συνέντευξηΤύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, μετά το τέλος της έκτακτης ΣυνόδουΚορυφής της ΕΕ, αντικείμενο της οποίας ήταν η διαμόρφωση κοινήςευρωπαϊκής θέσης εν όψει της Συνόδου της G20 στο Πίτσμπουργκ.

"Η διεθνής κρίση δεν έχει ακόμα τελειώσει, οι κίνδυνοι παραμονεύουν και αυτό που προέχει είναι να θωρακίσουμε την οικονομία με τα κατάλληλα μέτρα και να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας, αλλά και τα ασθενέστερα οικονομικώς στρώματα", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όταν ρωτήθηκε για το αν η Κομισιόν θα δώσει στην Ελλάδα παράταση για την επίτευξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης, ο πρωθυπουργός αφού σημείωσε ότι λόγω της κρίσης αναδείχθηκαν τα ιδιαίτερα προβλήματα της κάθε χώρας, τόνισε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας "το πρόβλημα είναι το μεγάλο δημόσιο χρέος. Το ζήτημα είναι ποιος έχει διαχρονικά μεγάλο χρέος το οποίο ανατροφοδοτούν τα ελλείμματα".

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι απαιτείται η χάραξη οικονομικής στρατηγικής με προοπτική και ρεαλισμό, η σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών και ειδικά για την Ελλάδα, η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ο Κ. Καραμανλής συνόψισε σε έξι τους βασικούς τομείς στους οποίους η ΕΕ θα πρέπει να δώσει έμφαση:

Για τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. κ. Γιώργου Παπανδρέου σχετικά με τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης,ο Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι «η υπογραφή της χώρας δεν μπορεί και δενπρέπει να αμφισβητείται» και τόνισε ότι η ολοκλήρωση αυτού του αγωγούείναι ιδιαίτερα σημαντική για τα ελληνικά συμφέροντα. Συμπλήρωσε ακόμηότι υπάρχουν κι άλλες ενεργειακές συμφωνίες που καθιστούν την Ελλάδαενεργειακό κόμβο, όπως η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, οι οποίες συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Οι προτάσεις
Στην αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, στην αναδιάρθρωση του ρόλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην προώθηση της υπεύθυνης πρακτικής αμοιβών στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στην αποφυγή προστατευτισμού στο εμπόριο και την κατάληξη σε συμφωνία του γύρου της Ντόχα, στη μεταρρύθμιση του τρόπου διοίκησης και εκπροσώπησης στη ΔΝΤ και σε μεγαλύτερη στήριξη στις φτωχότερες χώρες και στην προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Ερωτηθείς, για τις πρόσφατες δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια, ανέφερε ότι ο Ισπανός επίτροπος δεν είπε κάτι καινούριο, επισημαίνοντας την ανάγκη να σπάσει ο φαύλος κύκλος που δημιουργείται λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους.

Για το περιβάλλον
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας στην Κοπεγχάγη και παραμένει προσηλωμένη στην αύξηση των προσπαθειών για τη μείωση των ρύπων παγκοσμίως. Προς το παρόν, προς το σκοπό αυτό συμφωνεί με τη θέσπιση κινήτρων για τη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε δραστηριότητες σχετικές με την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Κ. Καραμανλής τόνισε επίσης ότι είναι ανάγκη να επιτευχθούν ρεαλιστικοί και ποσοτικοί στόχοι και ότι η συνεισφορά της κάθε χώρας στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να είναι ανάλογη προς τις εκπομπές της και με το κατακεφαλήν ΑΕΠ της.

Για ΔΝΤ και τράπεζες
Υπέρ της της αναμόρφωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τάσσεται η Ελλάδα,  ωστόσο κρίνει ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνουν μεγάλες αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο, σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή.