Skip to main content

Προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση η ανοικοδόμηση της Αϊτής

Προτεραιότητα αποτελεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση η ανοικοδόμηση της Αϊτής, που καταστράφηκε από σεισμό, σύμφωνα με δηλώσεις της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.
Προτεραιότητα αποτελεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση η ανοικοδόμηση της Αϊτής, που καταστράφηκε από σεισμό, σύμφωνα με δηλώσεις της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, τρεις ημέρες πριν από τη σύνοδο στις Βρυξέλλες που έχει ως στόχο τον συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Θα αφιερωθώ πλήρως στο να βοηθήσω το λαό της Αϊτής. Είναι αυτό που αναμένει και μπορεί να υπολογίζει σε μας. Η ανοικοδόμηση της Αϊτής αποτελεί πλέον προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε η Ύπατη Εκπρόσωπος για την κοινή Εξωτερική Πολιτική και την πολιτική Ασφάλειας.

«Ενώ έχουμε εξασφαλίσει ότι η Αϊτή λαμβάνει την πλήρη και άμεση υποστήριξη που έχει ανάγκη, πρέπει επίσης να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη φάση της ανοικοδόμησης της χώρας», πρόσθεσε.

«Είμαι σε στενή επαφή με τους εταίρους μας στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν για να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας», σημείωσε. Η Αστον θα μεταβεί την Τετάρτη στις ΗΠΑ για συναντήσεις με αξιωματούχους του ΟΗΕ και της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι, η Άστον και η ισπανική προεδρία της ΕΕ ανέλαβαν την πρωτοβουλία να συγκαλέσουν την Δευτέρα στις Βρυξέλλες σύνοδο των Ευρωπαίων Υπουργών Αναπτυξιακής Βοήθειας. Θα συζητήσουν τη συμβολή της Ευρώπης στις άμεσες επιχειρήσεις αρωγής, αλλά επίσης και στις μελλοντικές προσπάθειες ανοικοδόμησης στις πληγείσες περιοχές, ανακοίνωσε το γραφείο της κας Άστον.