Skip to main content

Προτάσεις του ΟΕΕ για την Οικονομική Εκπαίδευση στο Λύκειο

Στην επιστολή του Οικονομικού Επιμελητηρίου υπογραμμίζεται η «διαρκής υποβάθμιση της οικονομικής εκπαίδευσης στη χώρα μας», ενώ προτείνονται 6 αλλαγές

Προτάσεις για την αναβάθμιση των οικονομικών μαθημάτων στη χώρα μας, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προτείνει με επιστολή του το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος στον Υπουργό Παιδείας, με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές, που προσφάτως εξαγγέλθηκαν, για το Λύκειο και την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στην επιστολή, γίνεται λόγος για τη διαρκή υποβάθμιση της οικονομικής εκπαίδευσης στη χώρα μας και συγκεκριμένα τη διαρκή συρρίκνωση της διδασκαλίας των οικονομικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ προτείνονται έξι αλλαγές:

α. Να διδάσκεται στην Α’ τάξη του Γενικού Λυκείου και Α’ τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου ως μάθημα γενικής παιδείας, το μάθημα «Αρχές Οικονομίας» και να υπάρχει κοινό πρόγραμμα σπουδών με στόχο την εγκαθίδρυση της πολυκλαδικότητας.

β. Στη Β΄ τάξη του Γενικού Λυκείου ο μαθητής, που επιθυμεί την εισαγωγή του στα Τμήματα Οικονομίας, να μπορεί να διδαχθεί το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Επιστήμης» με στόχο την εμβάθυνση στο αντικείμενο.

γ. Στη Β΄ τάξη του Γενικού Λυκείου προτείνουμε ο μαθητής να έχει τη δυνατότητα να διδαχθεί και τα μαθήματα «Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης» και «Αρχές Λογιστικής» και με τον τρόπο αυτό να συνδέεται το Γενικό με το Επαγγελματικό Λύκειο.

δ. Ο υποψήφιος, που επιθυμεί την εισαγωγή του στα Τμήματα Οικονομίας, να εξετάζεται σε πανελλήνιο επίπεδο στο διακριτό μάθημα «Αρχές Οικονομικής Επιστήμης», που θα περιλαμβάνει στοιχεία μικροοικονομικής και μακροοικονομικής ανάλυσης, και όχι στο μάθημα «Κοινωνία - Οικονομία».

ε. Στη Γ΄ τάξη του Γενικού Λυκείου προτείνουμε ο μαθητής να έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει την παρακολούθηση των μαθημάτων «Οργάνωση και Διοίκηση» και «Λογιστική», τα οποία θα έχει επιλέξει από την προηγούμενη τάξη.

στ. Να αναπροσδιορισθεί ο συντελεστής βαρύτητας του μαθήματος «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» από 0,7 σε 1,3 και με βάση αυτό να γίνεται ο υπολογισμός των μορίων των υποψηφίων για την εισαγωγή τους στα Τμήματα Οικονομίας.