Skip to main content

Προτάσεις της Γεννηματά για την αποκατάσταση της αγοράς

Η κ. Γεννηματά προτείνει σήμερα ορισμένες προτάσεις προς τους φορείς της αγοράς και όπως αναφέρει θα τις φέρει προς την Κυβέρνηση και τις Τράπεζες.

Τις προτάσεις της προς τους φορείς της αγοράς, με σκοπό την αποκατάσταση της λειτουργίας της, ανακοίνωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, εστιάζοντας σε πέντε σημεία.

Η κ. Γεννηματά σημειώνει στην ανακοίνωσή της, ότι «οι “πληγές”, τα προβλήματα που η “τραπεζική αργία”, τα capital controls, δημιούργησαν στους Έλληνες πολίτες, αλλά και στις επιχειρήσεις, στην αγορά, στο εμπόριο δεν έχουν ακόμα επουλωθεί».
«Ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ακόμη δραματικές μειώσεις του κύκλου εργασιών (τζίρο) τους, ενώ πολύ μεγάλα είναι τα προβλήματα για τις επιχειρήσεις που εισάγουν πρώτες ύλες και προϊόντα, αλλά και για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις» αναφέρει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η κ. Γεννηματά προτείνει σήμερα ορισμένες προτάσεις προς τους φορείς της αγοράς και όπως αναφέρει θα τις φέρει προς την Κυβέρνηση και τις Τράπεζες. Εμφανίζεται αποφασισμένη να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν, για την υιοθέτηση και την πραγματοποίησή τους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Επιτάχυνση διαδικασιών για τις εισαγωγές

Υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση στις Τράπεζες, για τις εγκρίσεις αιτημάτων επιχειρήσεων που εισάγουν πρώτες ύλες, ημιέτοιμα και έτοιμα προϊόντα. Υπάρχει κίνδυνος να παρουσιασθούν ελλείψεις σε βασικά είδη τον Αύγουστο, αλλά και να δημιουργηθούν αξεπέραστα εμπόδια σε ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν εισαγόμενες πρώτες ύλες.
Προτείνουμε:
α) Να επιταχυνθούν με διαδικασίες express οι εγκρίσεις, χωρίς διαχωρισμούς μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων. Να τηρηθούν και οι χρονικές προτεραιότητες.
β) Να επιτραπεί η ελεύθερη εισαγωγή για εμπορεύματα μέχρι 100.000 ευρώ, με έμβασμα από λογαριασμούς όψεως που ήδη διαθέτουν τα απαραίτητα κονδύλια.

Πληρωμή φόρων μέσω πιστωτικών καρτών

Να επανέλθει η δυνατότητα πληρωμής μέσω πιστωτικής κάρτας όλων των φόρων που βαρύνουν φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Διεθνής μεταφορές

Να επιτραπεί σε οδηγούς φορτηγών διεθνών μεταφορών, η χορήγηση ενός ποσού (2.000-3.000 ευρώ) για κάθε ταξίδι, ώστε να καλύπτονται όλα τα αναγκαία έξοδα τους.

Επιβαρύνσεις εισαγωγών που τρίτες χώρες

Για τις εισαγωγές από τρίτες χώρες, πρέπει να καταβληθούν σημαντικά ποσά προκειμένου να πληρωθούν ο ΦΠΑ και τα έξοδα εκτελωνισμού. Επειδή αυτά τα ποσά δεν δίδονται από τις Τράπεζες, χιλιάδες containers με εμπορεύματα (5,5 χιλ στον Πειραιά, 3,5 χιλ. στην Θεσσαλονίκη), παραμένουν στα λιμάνια. Και μάλιστα πληρώνονται σταλίες για τις καθυστερήσεις; Για τις για τις οποίες βέβαια δεν φέρουν ευθύνες οι επιχειρήσεις.
Προτείνουμε:
Γι’ αυτές τις περιπτώσεις να προωθηθεί ρύθμιση ώστε να μην πληρώνονται σταλίες για το δίμηνο που συνεχίζονται τα ασφυκτικά capital controls.

Ρυθμίσεις οφειλών

Πολλές επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις για οφειλές στο Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, καθυστερούν δόσεις λόγω των capital controls.
Πρέπει λόγω τον έκτακτων συνθηκών για περιπτώσεις μικρών καθυστερήσεων (ως 2 μήνες) να ληφθεί μέριμνα , ώστε να μην εκπίπτουν οι επιχειρήσεις αυτές από την ρύθμιση που έχουν κάνει.

«Οι προτάσεις αυτές φυσικά δεν αντιμετωπίζουν όλες τις ευρύτερες συνέπειες της οικονομικής κρίσης, τις οποίες με ευθύνη της Κυβέρνησης η βύθιση της ελληνικής οικονομίας επιφέρει, για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Γι’ αυτό θα υπάρξουν νέες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις σημείων μετά τις νέες συμφωνίες και στα πλαίσια ενός νέου εθνικού σχεδίου για την Ανάπτυξη που θα καταθέσει για διάλογο το ΠΑΣΟΚ. Όμως με την άμεση εφαρμογή των σημερινών προτάσεών μας, θα έχουμε μια σημαντική “ανακούφιση” στην αγορά, ώστε να υπάρξει και το αναγκαίο διάστημα για τις ευρύτερες κινήσεις. Πιστεύω ότι η Κυβέρνηση και οι Τράπεζες, κατανοώντας το μέγεθος των προβλημάτων θα ανταποκριθούν το ταχύτερο στις προτάσεις μας» σημειώνει η κ. Γεννηματά.