Skip to main content

Πρόταση Νικηφορίδη για μεταφορά της ΔΕΘ στο στρατόπεδο Καρατάσιου

Στην πρότασή του, το εκθεσιακό κέντρο καταλαμβάνει το 15% της έκτασης του πρώην στρατοπέδου. Μεγάλο πάρκο θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη εγκατάσταση

Την πρότασή του για μεταφορά της ΔΕΘ στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, καταλαμβάνοντας το 15% της έκτασής του, ανέπτυξη με ανάρτησή του στο facebook ο γνωστός αρχιτέκτονας, Πρόδρομος Νικηφορίδης. 

Όπως αναφέρει ο ίδιος, πριν από μερικά χρόνια με τον συνάδελφο του Bernard Cuomo προσπαθήσαν να βρουν μία λύση συνύπαρξης της ΔΕΘ με ένα μεγάλο χώρο πρασίνου και αναψυχής, ένα Μητροπολιτικό Πάρκο που όλοι αναζητούν. 

«Σε μία πόλη όπου δεν μπορούμε να χωροθετήσουμε χρήσεις σε υπόγειες κατασκευές λόγω αρχαιοτήτων, προτείναμε τη δημιουργία ενός νέου ανάγλυφου, ενός χαμηλού λόφου, στα σπλάχνα του οποίου θα μπορούσε να κατασκευαστεί το εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, ενώ η συνολική επιφάνεια των 190στρ θα μπορούσε να καλυφθεί με χώρους πρασίνου» σημειώσε ο ίδιος. 

Σύμφωνα με το πλάνο του κ. Νικηφορίση, το «νέο έδαφος» της ΔΕΘ φιλοξενεί στο εσωτερικό του όλες τις νέες σύγχρονες χρήσεις του, συμπεριλαμβανομένων και 1.500 θέσεων στάθμευσης.

«Το νέο πράσινο έδαφος αποδίδεται ολοκληρωτικά στην πόλη. Αυτή η λύση είναι σίγουρα πιο ακριβή από την κατασκευή των γνωστών μεταλλικών κτιρίων, δίνει όμως τη δυνατότητα να αναπτυχθεί μια αστική νησίδα υψηλής τεχνολογίας και πρότυπου περιβαλλοντικού σχεδιασμού. Όλα αυτά πριν από μερικά χρόνια, με διαφορετικά δεδομένα. ….Σήμερα;» αναρωτήθηκε ο ίδιος. 

Όπως επισημίνει, πολύ πρόσφατα έγινε γνωστό ότι στονχώρο της ΔΕΘ γίνεται ειδικό χωρικό και η συνολική έκταση δεν αντιμετωπίζεται ενιαία και εκ των πραγμάτων έχουμε το μισό οικόπεδο για έκθεση και το άλλο μισό για πάρκο.

Εκφράζοντας την αντίθεση του στην πρόταση αυτή, σχολιάζει: «Μία μικρή έκθεση, ένα μικρό πάρκο με ελάχιστους χώρους στάθμευσης, πάνω σε ένα αρχαίο νεκροταφείο, στο κέντρο της πόλης, με διατήρηση όλων των αστικών και άλλων οχλήσεων που δημιουργεί η υπερσυγκέντρωση κόσμου και οι διαδηλώσεις του Σεπτεμβρίου. Η συμβατική κατασκευή κτιρίων όπως πρόκειται να γίνει δημιουργεί πολλά πιθανά απρόοπτα και προβλήματα με τις αρχαιότητες. Στον 21ο αιώνα δεν πρόκειται να προχωρήσει μία τέτοια υλοποίηση σε περίπτωση που βρεθούν αρχαιότητες, ενώ θα έχουν κατεδαφιστεί πολλά υφιστάμενα κτίρια. Ας μην μας διαφεύγουν οι περιπέτειες του ΜΕΤΡΟ και πόσο ακριβά τις πληρώνει η πόλη μας ενώ αυτοί που πήραν τις αποφάσεις κατά πάσα πιθανότητα χαίρονται τις συντάξεις τους, βουλευτικές, υπουργικές, πρωθυπουργικές κλπ. Το κέντρο της πόλης στενάζει κάθε Σεπτέμβρη και όχι μόνο Αφού δεν μπορούμε να υπερβούμε τις συμβατικές αντιλήψεις σχεδιασμού η λύση βρίσκεται αλλού».

Η μεταφορά στο στρατόπεδο Καρατάσιου εξασφαλίζει, όπως τονίζει ο κ. Νικηφορίδης, την άμεση και εύκολη πρόσβαση από το αεροδρόμιο και όλη την ευρύτερη περιοχή, τις γειτονικές πόλεις, όλα τα προάστια της Θεσσαλονίκης, την Αθήνα και τις βαλκανικές χώρες, έχει χώρους στάθμευσης, δεν έχει αρχαιότητες, έχει πράσινο, βρίσκεται σε επαφή με τον περιφερειακό και δεν προκαλεί κανένα κυκλοφοριακό πρόβλημα.

«Τώρα λοιπόν που η ελληνική κυβέρνηση επιτέλους παραχωρεί τα πρώην στρατόπεδα, δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή από το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, το 15% της συνολικής επιφάνειάς του
1. με αυτοκίνητο η καλύτερη δυνατή πρόσβαση, άμεσα από τον Περιφερειακό και την ΕΓΝΑΤΙΑ. 14΄από το αεροδρόμιο με μόνο ένα φανάρι, έκανα αυτοψία. 
2. χωρίς αρχαιότητες
3. δυνατότητες ικανών χώρων στάθμευσης
4. επένδυση σε μια υποβαθμισμένη περιοχή 
5. άμεση πρόσβαση με το Μετρό, προβλέπεται σχετική επέκταση του δικτύου
6. δυνατότητα υλοποίησης χωρίς παρενέργειες στη λειτουργία της σημερινής εγκατάστασης
7. πολύ σημαντική προβολή εξαιτίας του περιφερειακού
8. δημιουργεί ένα σημαντικό ακουστικό φίλτρο για το μελλοντικό πάρκο

«Αυτή είναι μία δική μας πρόταση για τη ΔΕΘ. Ένα μεγάλο πάρκο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και μία ΔΕΘ στο καλύτερο δυνατό σημείο της πόλης. Ας το ξανασκεφτούν αυτοί που σαλαμοποιούν το σημερινό οικόπεδο της ΔΕΘ πριν είναι πολύ αργά», τονίζει καταλήγοντας. 

Φωτογραφία: Πρόδρομος Νικηφορίδης/Facebook