Skip to main content

Πρόταση για σύσταση ομάδας εργασίας για την λίμνη Καστοριάς

Τη σύσταση ομάδας από διεθνώς αναγνωρισμένους ερευνητές, οι οποίοι θα γνωμοδοτήσουν για την κατάσταση των νερών της λίμνης της Καστοριάς, πριν χρηματοδοτηθεί και υλοποιηθεί κάποιο σχέδιο για τη διαχεί
Τη σύσταση ομάδας από διεθνώς αναγνωρισμένους ερευνητές, οι οποίοι θα γνωμοδοτήσουν για την κατάσταση των νερών της λίμνης της Καστοριάς, πριν χρηματοδοτηθεί και υλοποιηθεί κάποιο σχέδιο για τη διαχείρισή της, προτείνει το τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα για τη διαταραχή της οικολογικής ισορροπίας της λίμνης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τμήματος, Μηνά Αρσενάκη, το επιστημονικό προσωπικό του πανεπιστημίου διαθέτει την κατάλληλη τεχνογνωσία, καθώς διεξάγει για περισσότερα από 20 χρόνια έρευνες στη λίμνη και είναι πρόθυμο να προσφέρει τις υπηρεσίες του για τη σωστή διαχείριση και αποκατάσταση του προβλήματος. «Σχέδια αποκατάστασης που δεν βασίζονται στην επιστημονική γνώση, δεν θα έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα», επεσήμανε.

Ερευνητές του τμήματος Βιολογίας έχουν - κατά καιρούς - γνωστοποιήσει στις αρχές της Καστοριάς τα αποτελέσματα ερευνών τους, χωρίς ωστόσο να υπάρξει εξέλιξη σε ό,τι αφορά στις προτεινόμενες λύσεις. Σύμφωνα, μάλιστα, με την αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος, Μαρία Μουστάκα, σχετική έρευνα παρουσιάστηκε στο δήμο Καστοριάς το 2000.

Υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα από το 1994

«Το τμήμα Βιολογίας έχει ερευνητικά δεδομένα από το 1994 έως και τον Αύγουστο του 2010», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μουστάκα και πρόσθεσε ότι από το 1995, οπότε και διακόπηκε η ροή αστικών λυμάτων στη λίμνη, η ποιότητα του νερού παρουσίασε μικρή βελτίωση, ωστόσο - όπως τόνισε - εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται «λίγο καλύτερη από κακή».

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια ανέφερε, επίσης, πως «ο τοξικός οργανισμός μικροκύστης παραμένει ανθεκτικός, ενώ άλλοι έχουν μειωθεί, και φέτος τον Αύγουστο παρουσίασε έξαρση». Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχουν λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν με ήπιες οικοτεχνικές μεθόδους, που δεν κοστίζουν, όπως για παράδειγμα η βιοχειραγώγηση του τροφικού πλέγματος.

Οι έρευνες των επιστημόνων του ΑΠΘ αφορούν το φυτοπλαγκτό, τα τοξικά κυανοβακτήρια, τις κυανοτοξίνες και τη διαχείριση του κινδύνου, τις περιβαλλοντικές παραμέτρους νερού και ιζήματος, την ποιότητα νερού, την οικολογική κατάσταση, τα τροφικά πλέγματα, τις φυσικές διαταραχές και την αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας.

Μάλιστα, οι συγκεκριμένες έρευνες περιέχονται τόσο σε διδακτορικές διατριβές, όσο και σε μεταπτυχιακές και προπτυχιακές εργασίες και έχουν ανακοινωθεί σε εθνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια ή έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.