Skip to main content

Ζημιά 180.000 ευρώ για το ΙΚΑ από υπερσυνταγογράφηση

Η Αντεισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης προτείνει παραπομπή μιας γιατρού και μιας φαρμακοποιού για υπερσυνταγογραφήσεις φαρμάκων.

Να παραπεμφθούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων μια γιατρός και μια φαρμακοποιός για υπερσυνταγογραφήσεις φαρμάκων προτείνει η αντεισαγγελέας εφετών Ειρήνη Χρυσογιάννη προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης. Εις βάρος των δύο γυναικών έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απάτη, πλαστογραφία και συνέργεια στην πλαστογραφία, κατά περίπτωση.

Από τον Ιανουάριο 2006 έως τον Απρίλιο του 2009, η γιατρός του Κέντρου Υγείας Κασσανδρείας και η φαρμακοποιός, η οποία διατηρεί φαρμακείο σε χωριό του νομού Θεσσαλονίκης κατηγορούνται ότι εκτέλεσαν εκατοντάδες συνταγές φαρμάκων, μέσω των βιβλιαρίων ασθενείας περίπου 20 ασθενών. Απ' την έρευνα προέκυψε ότι η ζημιά για το ΙΚΑ ανέρχεται σε περίπου 180.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, οι ασφαλισμένοι δεν γνώριζαν για τις συνταγογραφήσεις και είχαν εμπιστοσύνη στην φαρμακοποιό, αφήνοντας τα βιβλιάρια τους για την εκτέλεση απλών συνταγών, ενώ δεν είχαν επισκεφτεί τη συγκεκριμένη γιατρό. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 18χρονής ασφαλισμένης στην οποία φαινόταν ότι χορηγήθηκαν φάρμακα για ψωρίαση, κατάθλιψη, ψύχωση και τη νόσο Πάρκινσον.