Skip to main content

Πρόταση ΕΕ για φορολόγηση των διεθνών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

Την επιβολή φόρου επί των διεθνών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών προτίθενται να προτείνουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την επιβολή φόρου επί των διεθνών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ιδέα που έχει διατυπωθεί ήδη από τη δεκαετία του ΄70, προτίθενται να προτείνουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης που έχει τεθεί προς έγκριση στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν κάλεσε χθες του Ευρωπαίους ομολόγους του να αναθεωρήσουν την ισορροπία ανάμεσα στους κινδύνους και τις απολαβές στον χρηματοπιστωτικό τομέα μέσω της επιβολής τέτοιου φόρου επί των διεθνών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Σημειώνεται ότι στα τέλη Νοεμβρίου ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζον Λίπσκι είχε δηλώσει ότι υπάρχουν σκέψεις για την επιβολή ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί το χρηματοπιστωτικό τομέα να εφαρμόσει αμέσως υγιείς πρακτικές ως προς τις αμοιβές και ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές χώρες να εξετάσουν χωρίς καθυστέρηση πιθανές βραχυπρόθεσμες λύσεις.

«Οι πολιτικές αμοιβών στον χρηματοπιστωτικό τομέα οφείλουν να ενθαρρύνουν μια υγιή και αποτελεσματική διαχείριση του ρίσκου», αναφέρεται στο κείμενο του σχεδίου απόφασης.

Ωστόσο, στο κείμενο δεν επαναλαμβάνεται η ιδέα που υποστηρίχθηκε χθες από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν και τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, στο κοινό τους άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Wall Street Journal, για την επιβολή παγκόσμιου φόρου επί των «μπόνους» των στελεχών.