Skip to main content

Προτάσεις για μείωση των τιμών στις προμήθειες για την υγεία

Ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δ. Μάρδας, τονίζει ότι υπάρχει δυνατότητα επιτευχθεί μείωση των υψηλών τιμών στις προσφορές προμηθειών υγείας.
«Οι υψηλές τιμές που παρατηρούνται στις προμήθειες υγείας δεν ερμηνεύονται από το κόστος που προκαλείται λόγω των καθυστερήσεων των πληρωμών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής καθηγητής τμήματος Οικονομικών Επιστημών, ΑΠΘ, πρώην γενικός γραμματέας Εμπορίου και πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Διεύθυνση Προμηθειών του Δημοσίου, κ. Δ. Μάρδας, που εκτιμά ότι υπάρχει λύση για τις ακριβές τιμές προσφοράς στις προμήθειες.

Για να υπάρχει μια ικανοποιητική εικόνα ως προς τις τιμές με τις οποίες αγοράζει το υπουργείο Υγείας, προτείνει το εξής που είναι, όπως αναφέρει, «καθ’ όλα συμβατό με τις Οδηγίες της ΕΕ»:

Θα ζητείται από τους συμμετέχοντες σε κάθε διαγωνισμό, Πίνακας τιμών προσφοράς που κατέθεσαν στους τελευταίους τρεις διαγωνισμούς εντός Ελλάδας και σε άλλους τρεις διαγωνισμούς εκτός Ελλάδας (όπου και αν συμμετείχαν) και που αφορούν το προς προμήθεια αγαθό. Η πληροφορία αυτή δεν αποτελεί είτε κριτήριο επιλογής του αναδόχου είτε ανάθεσης μιας σύμβασης. Εξυπηρετεί ανάγκες καθαρά πληροφοριακού χαρακτήρα. Για το σκοπό αυτό μπορεί να ενσωματωθεί ένας Πίνακας υπό μορφή Παραρτήματος στις διακηρύξεις του Υπουργείου Υγείας.

Με τον τρόπο αυτό:

α) αποτρέπεται ένας προμηθευτής να καταθέσει τιμές προσφοράς υπερβολικά διαφορετικές από τις αντίστοιχες σε άλλους διαγωνισμούς.

β) αν επιμένει στην κατάθεση τιμών ιδιαίτερα διαφορετικών (πιο ακριβών) απ΄ ότι σε άλλους διαγωνισμούς, τότε η όλη του συμπεριφορά μπορεί να εμπλέξει την Επιτροπή Ανταγωνισμού στο διαγωνισμό.

Μια παρόμοια λογική άντλησης πληροφοριών, στο πλαίσιο ενός μηχανισμού εποπτείας των διαγωνισμών, είχε εισαχθεί το 2001 στους διαγωνισμούς της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου μέσω του τότε Παρατήματος Ζ. Η Νέα Δημοκρατία το 2005 διέγραψε το Παράρτημα αυτό, που έδινε όμως πλήθος στοιχείων αναφορικά με το οικονομικό προφίλ του υποψηφίου προμηθευτή.

Οι πληροφορίες σχετικά με τις τιμές προσφοράς για κάθε διαγωνισμό, που υπάγεται στους κανόνες των σχετικών οδηγιών των κρατικών προμηθειών της ΕΕ (2004/17 και 2004/18), ανακοινώνονται υποχρεωτικά από τις εθνικές αναθέτουσες αρχές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς ανάρτηση. Ως εκ τούτου αν κάποιος ψάξει στη βάση σχετικές με τις κρατικές προμήθειες βάσεις δεδομένων της Επιτροπής (π.χ την TED), θα τις βρει και εκεί.