Skip to main content

Προτάσεις για εξυγίανση της δικαιοσύνης από τον Καστανίδη

Στη διεύρυνση της ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης που προβλέπεται για όσους συνεργάζονται με τις διωκτικές αρχές για υποθέσεις τρομοκρατίας, ώστε να αφορά πλέον και την αποκάλυψη εγκλημάτων σε βάρος το
Στη διεύρυνση της ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης που προβλέπεται για όσους συνεργάζονται με τις διωκτικές αρχές για υποθέσεις τρομοκρατίας, ώστε να αφορά πλέον και την αποκάλυψη εγκλημάτων σε βάρος του Δημοσίου, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής.

Ο κ. Καστανίδης ανέφερε ότι στο σχετικό προσχέδιο νόμου, που επεξεργάζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενδεχομένως η τιμωρία των κρατικών λειτουργών που εμπλέκονται σε απάτες και εγκλήματα σε βάρος του Δημοσίου θα φθάνει μέχρι την ποινή της δήμευσης της περιουσίας τους - ενώ μέχρι και την έκπτωση απ’ το υπουργικό αξίωμα θα τιμωρείται όποιος υπουργός συμμετέχει σε εξωχώρια (off-shore) εταιρία.

Κατά τη σημερινή συνεδρίασή της, η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ακροάστηκε τον απερχόμενο αντεισαγγελέα Εφετών Σωτήρη Μπάγια, ο οποίος κατέθεσε τις προτάσεις του για την εξυγίανση της Δικαιοσύνης και την ταχύτερη και εγκυρότερη απονομή της.

Ο κ. Μπάγιας υπογράμμισε την ανάγκη μιας «ευρείας έκτασης αποποινικοποίησης» - δηλαδή της αντικατάστασης των ποινικών διώξεων με διοικητικές κυρώσεις για μια σειρά από παραβατικές συμπεριφορές - ώστε να αποσυμφορηθεί ο τεράστιος όγκος δικαστικής εργασίας που αντιμετωπίζουν τα δικαστήρια. «Από τις 250.000 ποινικές υποθέσεις που ανοίχτηκαν το 2009 στην Εισαγγελία Αθηνών, μονάχα οι 40.000 ήσαν άξιες λόγου και ποινικής καταστολής, ενώ από έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε πως μονάχα το 15% των υποθέσεων αφορούν ουσιαστικά εγκληματικά αδικήματα», παρατήρησε.

Ο αντεισαγγελέας Εφετών τάχθηκε κατά της επιφόρτισης δικαστικών λειτουργών με διοικητικά καθήκοντα και ζήτησε να καταστεί πιο αυστηρή η συνταγματική απαγόρευση που ισχύει σήμερα.

Για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης πρότεινε να ανατεθεί στο Κοινοβούλιο, με προϋπόθεση την εξασφάλιση ευρείας πλειοψηφίας 200 βουλευτών, ενώ δήλωσε πως «είμαστε ακραία αντίθετοι με την μετάθεση ως πειθαρχικό μέτρο: Αν κάποιος παραβαίνει τα καθήκοντά του, να διωχθεί πειθαρχικώς, αλλά όχι με μετάθεση - και ας υπάρχει ένα δευτεροβάθμιο αναιρετικό όργανο για να εξετάσει την ακυρωτική του προσφυγή. Δεν είναι η Δικαιοσύνη της Σάμου δεύτερης κατηγορίας, για να φιλοξενεί δικαστικούς λειτουργούς που κρίνονται ακατάλληλοι για την Αθήνα», ανέφερε.

Τέλος, για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στον δικαστικό κλάδο, ο κ. Μπάγιας πρότεινε την κατάργηση κάθε οικονομικού απορρήτου για τους δικαστικούς λειτουργούς και τις οικογένειές τους και τη θεσμοθέτηση ανεξάρτητης αρχής ουσιαστικού ελέγχου, με άμεση δέσμευση κάθε περιουσιακού στοιχείου που τελεί σε προφανή αναντιστοιχία με τα δηλούμενα εισοδήματα.