Skip to main content

Γαλλία: Στον β΄γύρο των εκλογών Μανουέλ Μακρόν - Μαρίν Λεπέν

Ο κεντροδεξιός Φρανσουά Φιγιόν και ο κεντροαριστερός Μπενουά Αμόν εξέφρασαν τη στήριξή τους στον Μακρόν ενόψει του β΄γύρου των γαλλικών εκλογών.

Ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη γαλλική προεδρία χθες, Κυριακή, κερδίζοντας τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και περνώντας στον δεύτερο γύρο στις 7 Μαΐου μαζί με την ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν.

Σύμφωνα με το υπουργείο των Εσωτερικών στη Γαλλία, τα τελικά αποτελέσματα για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών διαμορφώνονται ως εξής: Εμανουέλ Μακρόν 23,75%, Μαρίν Λεπεν 21,53%, Φρανσουά Φιγιόν 19,91%, Ζαν Λικ Μελανσόν 19,64%. και Μπενουά Αμόν 6,35%.

Για περίπου 2,5 ώρες μετά το κλείσιμο των καλπών, τα αποτελέσματα έδιναν προβάδισμα στη Μαρίν Λεπέν με τη διαφορά να φτάνει κάποια στιγμή μέχρι και 3%. Ωστόσο, στη συνέχεια με την ενσωμάτωση περισσότερων τμημάτων ο Εμανουέλ Μακρόν πέρασε μπροστά στα αποτελέσματα και τα ποσοστά έφθασαν τις εκτιμήσεις που είχαν δημοσιευθεί λίγο μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με την Ipsos-Sopra Steria, οι ακριβείς πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα είχαν ως εξής: Εμανουέλ Μακρόν 23,7%, Μαρίν Λεπέν: 21,9%, Φρανσουά Φιγιόν 19,7%, Ζαν-Λουκ Μελανσόν 19,2%, Μπενουά Αμόν 6,2%.

Ο κεντροδεξιός Φρανσουά Φιγιόν και ο κεντροαριστερός Μπενουά Αμόν αναγνώρισαν την ήττα τους και εξέφρασαν τη στήριξή τους στον Μακρόν ώστε να ηττηθεί η Ακροδεξιά, ενώ ο αριστερός Ζαν-Λουκ Μελανσόν ζήτησε υπομονή μέχρι τα τελικά αποτελέσματα.

Μακρόν: Θα είμαι ο πρόεδρος που θα προστατέψει τη Γαλλία

«Ο γαλλικός λαός εξέφρασε την ετυμηγορία του, σε μία στιγμή κατά την οποία αντιμετωπίζουμε τρομοκρατικές επιθέσεις, οικονομικά προβλήματα και κοινωνικά ζητήματα»,  είπε ο Εμανουέλ Μακρόν στην ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που τον φέρνουν στον β' γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

«Έχω την τιμή και την υπευθυνότητα και θα ήθελα να χαιρετίσω και τους άλλους υποψηφίους στον α' γύρο. Ευχαριστώ τον Φρανσουά Φιγιόν και τον Μπενουά Αμόν για το κάλεσμά τους στους ψηφοφόρους τους να με στηρίξουν στον β' γύρο», συνέχισε καλώντας σε συσπείρωση και ενότητα εν όψει της νέας μάχης απέναντι στην Λεπέν.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε επίσης ότι εφόσον εκλεγεί, θα είναι πρόεδρος όλων των Γάλλων, «θα είμαι ο πρόεδρος που θα προστατέψει και θα μεταμορφώσει τη Γαλλία» συνέχισε.

Υπογράμμισε επίσης τη βούλησή του να χτίσει μια δυνατή Γαλλία μέσα στην Ευρώπη: «Η πρόκληση είναι να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στην πολιτική ζωή» τόνισε.

Λεπέν: Κάναμε το πρώτο βήμα για το προεδρικό μέγαρο

«Με ταπεινότητα και ευγνωμοσύνη, ευχαριστώ εσάς, τους Γάλλους πατριώτες. Το πρώτο βήμα που θα μας οδηγήσει στο προεδρικό μέγαρο έχει επιτευχθεί», δήλωσε η υποψήφια πρόεδρος της Γαλλίας με τη σημαία της Άκρας Δεξιάς Μαρίν Λεπέν, η οποία θα βρεθεί στον β' γύρο απέναντι στον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν. «Σας προτείνω τη μεγάλη, θεμελιώδη εναλλακτική επιλογή. Θέλουμε να απελευθερώσουμε τον γαλλικό λαό, τους Γάλλους πατριώτες, να αφήσουμε πίσω μας κάθε υποψία αλαζονείας και υπεροψίας».

Η δήλωση Φιγιόν κατά Λεπέν και υπέρ Μακρόν

«Πρέπει να επιλέξουμε το προτιμότερο για τη χώρα μας. Η αποχή δεν βρίσκεται στα πολιτικά μου γονίδια, ειδικά όταν ένα εξτρεμιστικό κόμμα πλησιάζει στην εξουσία. Το Εθνικό Μέτωπο είναι γνωστό για τη βία και την έλλειψη ανοχής του στο διαφορετικό, το πρόγραμμά του θα οδηγούσε τη χώρα μας στη χρεοκοπία και σε ένα ευρωπαϊκό χάος.
 
»Ο εξτρεμισμός δεν μπορεί παρά να φέρει δυστυχία και διαιρέσεις στη Γαλλία. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το ψηφίσει κανείς ενάντια στην Άκρα Δεξιά. Θα ψηφίσω υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν. Θεώρησα ότι ήταν καθήκον μου να σας το πω χωρίς περιστροφές, μένει σε σας να το εκτιμήσετε με βάση τη συνείδησή σας για το τι είναι καλύτερο για τη χώρα σας και τα παιδιά σας».

Μελανσόν: Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περιμέναμε

Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περιμέναμε, τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας με τη σημαία της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λουκ Μελανσόν.

«Θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα, όποιο κι αν είναι», πρόσθεσε, ενώ επιτέθηκε στους Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν, σημειώνοντας ότι και οι δύο «δεν κατανοούν τα κοινωνικά κεκτημένα».
Oι υποστηρικτές μου θα αποφασίσουν οι ίδιοι ποιον θα στηρίξουν, είπε ο Μελανσόν.

Συγχαρητήρια από Ολάντ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τηλεφώνησε στον Εμανουέλ Μακρόν στις 8.15 μ.μ. (9.15 μ.μ. ώρα Ελλάδος) για να τον συγχαρεί για το αποτέλεσμα.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, σύμφωνα με την γαλλική Προεδρία, θα εκφραστεί σύντομα με δήλωση, πιθανότατα στις αρχές της εβδομάδας.  Ο κ. Ολάντ θα καλέσει σε ψήφο ενάντια στην Ακροδεξιά.

Ο κ. Ολάντ παρακολούθησε τα αποτελέσματα στο προεδρικό γραφείο, μαζί με στενούς του συνεργάτες.

Την αναμενόμενη στήριξή του στον Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο ψήφισε και στον α' γύρο, εξέφρασε ο σοσιαλιστής τέως πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς. «Όλοι πρέπει να μετρήσουν τη βαρύτητα της στιγμής», τόνισε μέσω Twitter.