Skip to main content

Προσβάσιμο Παρίσι, απροσπέλαστο Βερολίνο και τακτικισμοί Αθήνας

Ο πρωθυπουργός αναζητεί πολιτικές συμμαχίες ενόψει ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Ο πρόθυμος Ολάντ και η... απροσπέλαστη Μέρκελ.

«Πολιτική συμμαχία» ενόψει της τελικής φάσης της αξιολόγησης, ζητά από Ευρωπαίους φίλους του ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Το έκανε πρόσφατα στην τετ α τετ συνάντηση του με τον Γάλλο πρόεδρο, Ολάντ, ακολούθως με τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, Σουλτς, τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Κόστα και γενικότερα απ' όποιον αισθάνεται ιδεολογικά μια «συγγένεια», εντός της Ευρωζώνης.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι δηλώσει και ο ίδιος «κουρασμένος» από τις πιέσεις του ΔΝΤ, όπως άλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά εκείνος για διαφορετικούς λόγους. Σε κάποιους μάλιστα άφησε να εννοηθεί ακόμα και ότι το θέμα των δύο νομοσχεδίων (φορολογικό – ασφαλιστικό), μπορεί να λυθεί με τις κατάλληλες τροπολογίες. Στο Παρίσι πάντως έχουν την ίδια αίσθηση που είχαν και πριν την συνάντηση. Ότι όλα αυτά αποτελούν μια (ακόμα) προσπάθεια της Αθήνας να αυξήσει τους μελοδραματικούς τόνους της κατάστασης, για να κάνει όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνο, πολιτικά, τον συμβιβασμό.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι εξ αιτίας αυτού του λόγου, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, αρνήθηκε να τον συναντήσει, μολονότι ο Ελληνας πρωθυπουργός της το ζήτησε. Στο Βερολίνο θεωρούν ότι δεν θα προέκυπτε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα από μια τέτοια κίνηση, συνεπώς ήταν περιττή, και κάπως έτσι οι επαφές περιορίζονται σε... τηλεφωνικό επίπεδο, όπως συνέβη χθες. Αντιθέτως, το Παρίσι είναι διατεθειμένο να ακούσει οτιδήποτε από την Αθήνα, εκτός θεμάτων που άπτονται του μεταναστευτικού...