Skip to main content

Πρόστιμο στη Citibank για τα προϊόντα της Lehman

Πρόστιμο επέβαλε στη Citibank η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για παράβαση των κανόνων συμπεριφοράς κατά την παροχή επενδυτικών συμβουλών αναφορικά με επενδυτικά προϊόντα που είχαν εκδοθεί από τον επενδυτικό
Πρόστιμο 300.000 ευρώ επέβαλε στη Citibank International PLC η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για παράβαση των κανόνων συμπεριφοράς κατά την παροχή επενδυτικών συμβουλών αναφορικά με επενδυτικά προϊόντα που είχαν εκδοθεί από τον επενδυτικό οίκο Lehman Brothers.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκαν ελλείψεις στο ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση της καταλληλότητας των παρεχόμενων συμβουλών σε επενδυτές, καθώς, επίσης, η αναφορά στην κάλυψη των παρεχομένων επενδυτικών υπηρεσιών από το Σύστημα Ασφάλισης Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου έγινε με τρόπο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρανόηση ως προς το ακριβές περιεχόμενό της.

Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κατά τη σημερινή 529η/11.11.2009 συνεδρίασή του, έλαβε τις εξής αποφάσεις:

  • Επέβαλε, για τη συμμετοχή στη χειραγώγηση των μετοχών της εταιρίας «Hitech SNT AE» κατά το χρονικό διάστημα Ιουλίου - Αυγούστου 2005, πρόστιμο 60.000 ευρώ σε καθένα από τα μέλη του ΔΣ της εταιρίας κ.κ. Γεώργιο Διακομανώλη, Ιωάννη Τρούλο, Κωνσταντίνο Τσακάρεστο και Νικόλαο Σφυρή, στο Γενικό Διευθυντή της εταιρίας κ. Φιλοκτήτη Διακομανώλη και στους κ. κ. Κλέαρχο Κανακάκη και Σοφοκλή Πρινιωτάκη, επειδή συντόνισαν και χρηματοδότησαν τη διενέργεια μεθοδευμένων συναλλαγών στη μετοχή της εταιρίας, καθώς και πρόστιμο 40.000 ευρώ στην κα Σταυρούλα Κουτσογιάννη - 20.000 ευρώ στον κ. Σπυρίδωνα Φασουλή για συμμετοχή στο εγχείρημα. Επίσης, επέβαλε πρόστιμο, ύψους 60.000 ευρώ και 20.000 ευρώ αντίστοιχα στις εταιρίες «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ» και «Πορταλάκης Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ», μέσω των οποίων διενεργήθηκαν οι παραπάνω συναλλαγές.

  • Επέβαλε πρόστιμο, ύψους 10.000 ευρώ στην εταιρία «Prima Συμμετοχές ΑΕΒΕ», διότι, ως υπόχρεο πρόσωπο του άρθρου 13 του ν. 3340/2005, δεν προέβη σε γνωστοποίηση συναλλαγών επί της μετοχής του εκδότη «Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία ΑΕΒΕ».

  • Επέβαλε πρόστιμο, ύψους 15.000 ευρώ, στην εταιρία «Ecofeed ΑΕΒΕ», διότι, ως υπόχρεο πρόσωπο του άρθρου 13 του ν. 3340/2005, δεν προέβη σε γνωστοποίηση συναλλαγών επί της μετοχής του εκδότη «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες».

  • Επέβαλε πρόστιμο, ύψους 6.000 ευρώ, στον κ. Δοντά Απόστολο, διότι, ως υπόχρεο πρόσωπο του άρθρου 13 του ν. 3340/2005, δεν προέβη σε γνωστοποίηση συναλλαγών επί της μετοχής του εκδότη «Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία ΑΕΒΕ».

  • Επέβαλε πρόστιμο, ύψους 5.000 ευρώ, στην εταιρία «Πήγασος Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ» για παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας αναφορικά με την παροχή πιστώσεων σε πελάτες της.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ