Skip to main content

Πρόστιμο μισό δισ. ευρώ από Κομισιόν σε τρεις τράπεζες

Συνεργάστηκαν σε στοιχεία της τιμολόγησης για παράγωγα επιτοκίων του ευρώ και αντάλλαξαν ευαίσθητες πληροφορίες, παραβιάζοντας τη νομοθεσία της ΕΕ

Την επιβολή προστίμων ύψους 485 εκατ. ευρώ στις Crédit Agricole, HSBC και JPMorgan Chase για τη συμμετοχή τους σε καρτέλ σε παράγωγα επιτοκίων, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι τράπεζες συνεργάστηκαν σε στοιχεία της τιμολόγησης για παράγωγα επιτοκίων του ευρώ και αντάλλαξαν ευαίσθητες πληροφορίες, παραβιάζοντας την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της ΕΕ.

Όπως εξηγεί η Επιτροπή, οι τρεις τράπεζες επέλεξαν να μην προχωρήσουν σε διακανονισμό της υπόθεσης, αντίθετα με τις Barclays, Deutsche Bank, RBS και Société Générale, με τις οποίες η Κομισιόν κατέληξε σε διακανονισμό για το ίδιο καρτέλ τον Δεκέμβριο του 2013.

Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο πρόστιμο επεβλήθη στην JPMorgan Chase, ύψους 337,196 εκατ. ευρώ, το δεύτερο μεγαλύτερο στην Crédit Agricole, ύψους 114,654 εκατ. και πρόστιμο 33,696 εκατ. στην HSBC.

Η έρευνα της Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε ένα καρτέλ σε διαφορετικές χρονικές περιόδους από το Σεπτέμβριο του 2005 μέχρι τον Μάιο του 2008, με τη συμμετοχή συνολικά επτά τραπεζών: Barclays, Crédit Agricole, HSBC, JPMorgan Chase, Deutsche Bank, RBS και Société Générale.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι traders των τραπεζών βρίσκονταν σε τακτική επαφή μέσω εταιρικών chat-rooms ή υπηρεσιών άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων. Στόχος των στελεχών ήταν να επηρεάσουν τη διαδικασία τιμολόγησης στα παράγωγα. Αυτό το έκαναν ανταλλάσσοντας πληροφορίες για την επιθυμητή ή επιδιωκόμενη θέση στο επιτόκιο Euribor καθώς και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες για τις θέσεις τους ή για τις στρατηγικές τους.

Η Επίτροπος για τον Ανταγωνισμό, Margrethe Vestager, δήλωσε: «Ένας εύρωστος και ανταγωνιστικός χρηματοοικονομικός κλάδος είναι ουσιώδης για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Οι τράπεζες πρέπει να σέβονται όμως τους κανονισμούς της ΕΕ για τον ανταγωνισμό, όπως κάθε άλλη εταιρεία στην ενιαία αγορά».