Skip to main content

Πρόστιμο «μαμούθ» στη ΒΙΟΓΑΛ

Ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχει επιβληθεί σε εταιρία τροφίμων, ύψους 510.000 ευρώ, επέβαλε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, κατόπιν σχετικής εισήγησης του ΕΦΕΤ.
Ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχει επιβληθεί σε εταιρία τροφίμων επέβαλε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, καθώς κατόπιν σχετικής εισήγησης του ΕΦΕΤ, επιβλήθηκε πρόστιμο 510.000 ευρώ στην εταιρία παρασκευής γαλακτοκομικών προϊόντων με την επωνυμία ΒΙΟΓΑΛ ΑΘ. ΠΛΕΞΙΔΑΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ, με έδρα τα Τρίκαλα.

«Ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στη διατροφική ασφάλεια και την τήρηση της νομοθεσίας», τόνισε η κ. Μπατζελή.

Αναφερόμενη στο πρόστιμο, η υπουργός υπογράμμισε ότι: «Τα ασφαλή τρόφιμα δεν πρέπει να είναι προνόμιο, αλλά δικαίωμα του κάθε πολίτη. Οι παραβάτες και ιδιαίτερα εκείνοι που επιμένουν να νοθεύουν και να παραπλανούν τους πολίτες, θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαρύτατα πρόστιμα. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με την υγεία των καταναλωτών. Στο πλαίσιο των διαρθρωτικών παρεμβάσεων που ετοιμάζουμε για το αμέσως επόμενο διάστημα, θέτουμε σε ισχύ τον Διατροφικό Τειρεσία. Ένα ισχυρό εργαλείο που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στον τομέα της διατροφικής ασφάλειας».

Το πρόστιμο αναλύεται ως εξής:

  • 400.000 ευρώ για νοθεία, παραπλάνηση καταναλωτή, παραγωγή και διάθεση μη κανονικών και ασφαλών τροφίμων.

  • 40.000 ευρώ για έλλειψη άδειας λειτουργίας.
 
  • 40.000 ευρώ για μη τήρηση του συστήματος ιχνηλασιμότητας.

  • 30.000 ευρώ για παρασκευή και εμπορία μη γαλακτοκομικών προϊόντων σε εγκατάσταση παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων.