Skip to main content

Προσπάθειες για να αποτραπεί το ...μοιραίο

Ποιος ο στόχος του κ.Παπακωνσταντίνου στις επαφές του με Fitch και Moody΄s, πριν τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Είναι άγνωστο αν τελικώς η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών κ.Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε μια πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με στελέχη της Fitch (κυρίως) και της Moody΄s (δευτερευόντως) κατά τη διάρκεια της οποίας επιχείρησε να ανιχνεύσει τις προθέσεις τους αναφορικά με τη δημοσίευση των εκθέσεων με τις αξιολογήσεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο υπέρ πάντων αγώνας του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι πλέον τοις πάσι γνωστός: Να κερδηθεί πολίτιμος χρόνος και να μην ανακοινωθούν τώρα οι υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch. Γιατί, ενώ αναζητείται μια συνολική ευρωπαϊκή λύση για την οικονομική κρίση, θα ήταν λάθος η ελληνική περίπτωση να διαχωριστεί και να θεωρηθεί ως μη αναστρέπτουσα. Οπότε, καλό θα ήταν η Fitch κυρίως να περιμένει, έστω, λίγο ακόμα. Η Αθήνα επιδιώκει ώστε η καθυστέρηση αυτή να φτάσει έως το τέλος του μήνα ή τις αρχές του επόμενου. Άλλωστε, για τις 4 Φεβρουαρίου .έχει οριστεί το επόμενο κρίσιμο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Κοινότητας, που θα τοποθετηθεί επί του θέματος.

Αν μπορούσε η κυβέρνηση να συγκρατήσει τους αξιολογητικούς οίκους μέχρι τότε, θα ήταν κυριολεκτικά ευχής έργον. Αν και κάτι τέτοιο κρίνεται εξαιρετικά δύσκολο, γι αυτό και για κάθε ενδεχόμενο προετοιμάζεται μεγάλο road show στο Λονδίνο, ώστε να ανατραπούν οι κακές εντυπώσεις που θα προκαλέσουν σε αυτή τη φάση΄δύο πολύ κακές αξιολογητικές εκθέσεις.